Divlje životinje sve češće traže hranu po naseljima : U večernjim satima lisice šetaju centrom   Hadžića

Published On 9. December 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto: Prolaze ispred prozora

Nakon što su ovog ljeta divlje svinje marširale selima ove općine,uništavale usjeve poljoprivrednicima, sada su lisice sve češći gosti, i viđaju se čak i oko stambenih zgrada.Vlast  i vijećnici Općinskog vijeća  Hadžići olako  su shvatili upozorenje stručnjaka da će nekontrolisana  sječa šume  i gradnja “arapskih naselja”ostaviti posljedice.

Ovog ljeta divlje životinje silazile su u sela hadžike općine i  pravile  štete poljoprivrednicima.

Kako nam je tada kazao Šaćir Tabak,  poljoprivredni proizvođač, u Donjoj Bioči divlje životnje sve  češće viđale su se  u naseljenim mjestima.

-U avgustu u Donjoj Bioči  mora sam stati autom da prođu divlje svinje.Bilo ih je najmanje dvadeset.Strah vas pogledati.Ovo je naseljeno mjesto, ljudi hodaju, ima djece.Nekada ste divlje svinje mogli vidjeti samo daleko od naseljenog mjesto.Nekada sam heljdu i druge kulture sijao na više stotina hetara.Međutim, ove godine tu proizvodnju morao sam smanjiti.Ne znate ako  posijete hoće li to uništiti divlje životinje.Čitavu  godinu čovjek se muči, ore, plaća  đubre i na kraju vam to unište divlje svinje. To je žalosno, rekao nam  je Tabak.

O upadau divljih životinja u naseljana mjesta govorio nam je i Harun Zećiri iz Brezovačke ulice u Hadžićima.

-Dođite ovdje predvečer na putu za Igman, upalite svijetla vidjeti ćete u krdima divlje svinje.Uništavaju sve pred sobom.Slaba vam je korist ako ste njivu zagradili.Pogledajte krompir su mi izrovili.Kad god prođu naprave haos, požalio nam se  Harun Zećiri iz Brezovačke ulice u Hadžićima.

I medo je znao posjećivati hadžićke sela.Posebno ako su košnice sa pčelama u blizini šume.

Ono što iznenađuje je da se sada divlje životinje, poput licise,  u večernje sate mogu  vidjeti i po centru Hadžića. Građani su slikali i na društvenim mrežama  objavljivali  slika lije kako šeta u potragi  za hranom.

Šuma je posječena. Grade se arapska i druga naselja.Narušen je prirodni sklop.Upozorenje stručnjaka   da će nekontrolisana sječa šume i nekontrolisana gradnja  ostaviti veće posljedice na području općine Hadžići nadležni, očito je, nisu ozbiljno shvatili.U Kasatićima je izgradnjom aparskog naselje Crepljani zagađeno prirodno izvorište pitke vode.I zimi je ljeti na ovom specifičnom izvorištu temperatura vode bila je ista- šest stepeni.Prema analizi Zavoda za javno zdravstvo KS ovo izvorište sada je zagađeno.Čim padne kiša, kako nam je rekao Ahmed Sadiković- Buba voda postane bijela.Previše se otišlo u dubinu zremljišta.Izvorište je zauvijek izgubljeno.

Dovoljno je da padne  jača  kiša da  Hadžići ostanu bez pitke vode. Izvorište Krupa u više navrata bilo je  zamućeno, a sa ovog izvorišta pitkom vodom snadbjeva se najveći broj stanovnika općine Hadžići.

Posljedice  bespravne sječe i gradnji naselja ostavili su posljedice.

 Pored sela  lisice  se  sada viđaju i oko stambenih zgrada . Previše je narušen prirodni sklop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *