TRNOVO  Turisti  vikendima preplave sela : U Umoljanima šest  mještana i stotine gostiju

Published On 5. January 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Najviše je Sarajlija,  ima turista iz arapskih zemalja, Turske, Hrvatske… Snijeg, zdrava hrana i priroda glavni razlog procvata seoskog turizma

Dok  su općinska vlast i vijećnici u Hadžićima  izgradnjom  elitnog naselja sa vještačkim jezerom  u Oseniku najvljivali procvat turizma, koji sada, na žalost,  zjapi prazan, a u koje je uloženo 30 do 50 miliona, zavisno u koje svrhe se brojke spominju , dotle u pansionima u selima općina  Trnovo, koje su mještani  izgradili vlastitim srestvima,  hrle turisti sa svih kontinenata.

SA SVIH KONTINENATA

Veliki broj turista okupirao je tokom vikenda sela trnovske općine.Najviše je Sarajlija, mada ima turista iz arapskih zemalja, Turske, Hrvatske…Ljeti dolaze sa svim kontinenata.

Većina  turista koji posjete Sarajevo žele više  dana  provesti  u vrletima sela ispod Bjelašnice, Treskavice, Visočice, kušati domaću hranu ispod sača. U Sinanovića smo primjetili da ima  najviše planinara, mada su tu i drugi gosti.

Na nadmorskoj visini  1.275 metara smješteni su Umoljani. Dok se Sarajlije guše u smogu ovdje sunce  sija kao da je ljeto.

 Među rijetkim   u svom domu i ovu zimu provesti će Zejna Bandić.

I BOLESTAN BI OZDRAVIO

Na pitanje kako provodi vrijeme ističe.

-Oko stoke uvijek imaš šta raditi, plete se, odmara, gleda televizija, sijeli… Ovdje ti je kod nas kao u sred Sarajeva.Imamo javnu rasvjetu, struju, telefone, vodu, na proljeće  gradiće se i kanalizacija.Eto, dole  su cijevi.Samo što je ovdje kod nas ljepše, od ove hrane i have i bolestan bi ozdravio, kaže   Bandić.

U Umoljanima je ove zime ostalo šest mještana, imaju pet pansiona, i svakog vikenda  dođe više stotina gostiju.

VOLE PITE

-Najviše je Sarajlija. Tokom ljeta ovdje  je sve puno.Turisti su sa svim kontinenata.Mada sam proširio objekt gotovo  sve bude popunjeno, ističe Munib Fatić Muca, vlasnik pansiona „ Koliba“.

Kaže da se turistima sviđa naša domaća hrana.Vole pite, palačinke i uštipke sa sirom i kajmakom, puru i drugu „seljačku“ hranu.Turista ima  ljeti i zimi.

-Mladost nam ode vani, a ovdje se može raditi.Zar neko nebi mogao imati konje i turiste  voditi do Studenog potoka.Ima tu dosta mogućnosti.I ja sam počeo takoreći od nule, a danas sam u svom objektu zaposlio cijelu porodicu.Svu domaću hranu, sir, kajmak i druge proizvode otkupiti ćemo mi,vlasnici  pansiona, kaže Fatić.

DOLAZE  SVAKOG VIKENDA

Tu smo zetkli bračni par Ajlu i Elvedina Tanovića. Kažu da gotovo svakog vikenda dođu u Umoljane.

-Sarajevo se guši u smogu, a pogledajte ovdje sunce. Zatim ovaj planinski zrak, zdrava hrana, priroda.Čovjek se zaista odmori. Posebno je ovo korisno za dijete, kažu Tanovići.

SEOSKI TURIZAM

Ibro Berlo, načelnik općine Trnovo  ističe da je došlo vrijeme procvata seoskog turizma.

-Dosta smo uložili na asfaltiranje puteva i izgradnju infrastrukture.U  Umoljanima imamo čak pet pansiona.Interes za seoski turizam sve je veći i time se ponosimo- kaže Berilo.

U općini Hadžiči godinama su se hvaili  da će se , reicmo , izgradnjom elitnog naselja na Oseniku,  Hadžići postati turistička meka.Međutim,to danas  zjapi prazno.Kažu uloženo 30 do 50 miliona, zavisno u koju svrhu se govori o izgradnji pomenutog elitnog naselja. Kao da je  riječ od 20 KM, a ne  razlika od  20 miliona .

U HADŽIĆIMA  NIČU „ARAPSKA NASELJA“

Dok u Trnovo  dolaze gosti sa drugih  kontinenata, dotle u Hadžići slika je, na žalost, sasvim drukčija. Jedno se govori , drugo radi.

Arapska naselja u općini Hadžići niču kao pećurke.Grade se na najljepšim predjelima  Hadžića, na najplodnijoj  zemlji, uništavaju prirodne ljepote poput izvorišta pitke vode u Kastićima, koje je, prema analizi  Zavoda za javno zdravstvo KS zagađeno. A ovdje je temperatura vode ljeti i zima uvijek bila ista –šest stepeni.Kako u otvorenom pismu  kaže Ahmed Sadiković Buba arapski dolari za vlast i vijećnika  danas su važniji od stanovnika Kasatića….

PLATA U RANGU GRADONAČELNIKA

A te vijećnike vidjećete uskoro, posebno u ljeto pred izbore, dok vas budu vukli za rukav kako vam obećavaju sve i svašta, da bi ponovo dobili mandate i paušale  koji su veći od primanja najvećeg broja penzionera u BiH.

Ti isti vijećnici bili su široke ruke i za funkcionere, kojima su, kao i sebi,  uveliko povećali primanja.Primjera radi,  koeficijent za plaću naćelnika općine Hadžići u rangu  je gradonačelnika, a na primanjima njegovih pomoćnika pozavidjeli bi i kantonalni funkcioneri.Zato danas neće u penziju i nakon više od 40 staža.Imaju zaštitu i od tih istih vijećnika, koji glasaju za povećanje administracije u općini Hadžići. Mada je broj zaposlenih u administraciji , u odnsu na prije rata ,povećan čak za pet puta . Ti isti, sutra bi, ponovo željeli  mandat.

N.SMAJLOVIĆ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *