Nikšić: Vrh SDA daje Dodiku vjetar u leđa za antidržavno ponašanje

Published On 18. January 2020. | By saliha | Vijesti

(Patria) – Iz postupaka naših susjeda ili komšija nažalost je vidljivo da oni još uvijek gaje aspiracije prema našoj državi, na koje je Dejtonski sporazum trebao staviti tačku i arhivirati ih zauvijek u historiji, izjavio je sa agenciju Patria Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije BiH. 

Na konstataciju da zemlje u okruženju sve češće govore o Dejtonskom mirovnom sporazumu iako ih se ne tiče, pa čak i Turska (razgovor Milanovića i Erdoana), Nikšić kaže: “Države iz okruženja se nerijetko neistinito predstavljaju ‘garantima’ Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer oni nisu nikakvi garanti sporazuma, nego potpisnici. Sama činjenica da su susjedne države potpisale sporazum nakon kojeg je uspostavljen mir, predstavlja svojevrstan dokaz da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija. Iz postupaka naših susjeda ili komšija nažalost je vidljivo da oni još uvijek gaje aspiracije prema našoj državi, na koje je Dejtonski sporazum trebao staviti tačku i arhivirati ih zauvijek u historiji. Iskreno se nadam kako će se i kod njih razviti politička svijest o prihvatanju BiH kao suverene, samostalne države ravnopravne svim drugim. Što se naše države tiče, za nas je presudno važno da uđemo u NATO, jer je NATO zapravo jedini stvarni garant mira  i suvereniteta”.

Predsjednika SDP-a BiH i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pitali smo da za Patriju prokomentariše današnje ponašanje Dodika u Srbiji, vrijeđanje međunarodne zajednice i visokih predstavnika i je li Milorad Dodik svjestan da se RS ne može ništa pitati u odnosima sa velikim silama i promjeni Dejtona, jer za to nadležna samo država BiH.

“Što se Dodika tiče, lično mislim da je on svjestan da se jedna niža administrativna jedinica poput entiteta ne pita o ustroju države čiji je dio. Međutim, njegove izjave odavno imaju malo veze sa realnošću. One su usmjerene ka njegovom biračkom tijelu i održavanju političkih tenzija na kojim vladajuća troetnička vlast bazira svoj opstanak.

 Sigurno da mu danas ohrabrenje predstavljaju izjave najviših SDA-ovih dužnosnika u Sarajevu, koji odnedavno također javno pozivaju na kršenje državnog ustava i ignorisanje OHR-a, te primjenu principa vladavine sile jačeg, a ne vladavine prava. Pitam se jesu li u SDA svjesni kako širenje takvog antidržavnog fronta na Sarajevo sigurno čini sretnim i ohrabruje sve one koji na taj način imaju dokaz kako nisu jedini koji osporavaju ustavni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini”, poručio je Nikšić u odgovoru na naš upit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *