HADŽIĆI Ponovo zamućeno izvorište Krupa :Građani moraju prokuhavati vodu

Published On 3. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Kome je investitor  dao  200.000 eura na kafu, i koliko je para završilo u privatnim džepovima.Zašto  je posječeno toliko šume, zašto čim padne  kiša voda sa izvorišta  pitke vode bude zamućena.

U Hadžićima ponovo zamućeno izvorište Krupa, odakle se pitkom vodom snadbjeva najveći dio stanovnika ove općine. Iz KRO „Komunalac“ ponovo upozoravaju građane da vodu za piće ne koriste bez predhodnog prokuhavanja.

Građani su ogorčeni. Kažu da ovako nešto  nema nigdje osim u ovoj općini.Već šestu  godinu čim padne kiša znaju da moraju u prodavnice po flaširanu vodu.

-I u drugim općinama, isto kao i u Hadžićima , palo je malo snijega i  kiše. Ali, samo  ovdje  godinama dolazi do  zamućenja izvorišta pitke vode.Prodaše nam najljepše predjele, posjekoše  šumu i sada mi ispaštamo.Da je bar malo pravne državne za ovo bi neko morao  odgovarati, kaže nam jedan od ljutitih građana..

 I prije rata ovdje je, kažu,  padao snijeg i to u velikim količinama  i kiša, pa nikada nije dolazilo do zamućenja  izvorišta Krupa.Hoće li neko slučajno reći da je tada bila naprednija tehnologija….

 Stručnjaci su upozoravali

Upozorenje stručnjaka da se prestane sa prekomjernom  sječom, da će, ako se to ne spriječi  biti većih  neželjene posIjedice, očito je, vlast i vijećnici nisu  ozbiljno shvatile. Kada  dublje uđete u šumu, u nekim područjima  takav  je masakr, da mislite da se nalazite na nekoj drugoj planeti.

Prodaja najljepših predjela

Danas se prodaju najljepši predjeli  općine Hadžići, posjekoše šumu. I na tim zemljištima grade se takozvana „Arapskla naselja“  i drugi objekti. Kada se to izgradi onda na sjednici Općinskog vijeća donose  Plan parcelacije, što je trebalo raditi prije početka  gradnje. Sve naopako.

-Zna se da je  na  predhodnoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići  usvojen Plan parcelacije„Drozgometva“ ,kao da se takozvano aprapsko naselje  tek treba graditi, a objekti odavno  izgrađeni.Takav je slučaj bio i na predhodnoj sjednici kada je, također , većinom glasova usvojen  plan parcelacije Dragovića. I u ovom slučaju objekti  izgrađeni. Građani  spravom negoduju. Vijeće donosi odluku za parcelaciju nečega  što je već izgrađeno , a  da  građani, na čijem se području  gradi i nisu upoznati da će se tako nešto u njihovom mjestu  graditi, kazao je vijećnik Mirsad Dupovac.

RASPRAVA O VILOVCU, I OVDJE OBJEKTI IZGRAĐENI

Sada je javna rasprava o planu parcelacije Vilovca, a i ovdje objekti davno izgrađani.

Za Vilovac se vežu mnogo priče, ljudi javno preko društvenih mreža govore o mnogim malverzacijama. Prodato je državno zemljište, šume Sarajevošuma, i prema riječima Admira Mujanovića ,koliko zna „Sarajevo-šume“ pokrenule su  spor.

Ono  što posebn pada u oči, a što Mujanović otvoreno priča,  da je ovdje investitor na kafu dao čak 200.000  eura.

 –Novac je ostavljen u kancelariju stranke. Ja sam o ovome pisao i ovo sam prijavio tužilaštvu. Sve nam je ovako ,javno je, između ostalog,  kazao Mujanović.

 Sada se postavlja pitanje koliko je stotina hiljada maraka završilo u nečijim džepovima.

 ZAŠTO NA VRIJEME  NISU PROVEDENE PROCEDURE

 Kako  se moglo graditi na poljoprivrednom zemljištu, zašto na vrijeme, po zakonu,  nisu provedene potrebne procedure,  koje se  kasnije  legalizuju kroz sjednice Općinskog vijeća, poput Plana parcelacije.

 Hoće li  i ovdje neko  odgovarati?

A sve dok toga ne bude Hadžići će ponovo biti jedina općina gdje, čim padne malo kiše, voda za piće bude zamućena.

 KOGA  ŠTITE VIJEĆNICI ?

Zato u Hadžićima , kao nigdje do sada, čim padne malo kiše voda za piće bude zamućena?

Čovjek javno priča o 200.000 eura  dara , i  to je, kako  kaže prijavio tužilaštvu.

Zašto se Plan parcelacije donosi kada se objeti izgrade,  kada je to  trebalo uraditi prije početka gradnje.

 ZAŠTO SE ŠUTI ?

 Nakon ove tvrdnje Mujanovića postavlja se pitanje koliko  je dobiveno para što se nije vidjelo.U Hadžićima se javno pričalo da su neki i te kako punili svoje džepove.Te priče znaju i vijećnici .Zašto šute? Koga ima u tome ?

 UMJESTO INVESTITORA , PONOVO SE  PLAĆA  IZ BUDŽETA

Tužilaštvu bi moralo, ako ima malo pravne države, pokrenuti i spor zašto nadležni u općini Hadžići nisu urgirali da izvođač radova o svome trošku, zbog loše urađenih radova, u zakonskom roku  izvrši renonstrukciju puta od OŠ „ 6. mart“ Hadžiči prema Drozgometvi. Ko je bio u nadzornom odboru, zašto  se čekalo  da istkne garatni zakonski rok pa  da se  sve ponovo  plaća iz Budžeta,  na teret građani.Hoće li neko odgovarati ?

 A oni koji potegnu ta i slična pitanja budu brutalno napadnuti. Govori to i otvoreno saopćenje vijećnika Mirsada  Dupovca.

 MISLITI DRUKČIJE ZNAČI IMATI NEPRIJATELJA

Promišljati drugačije u ovdašnjim prilika znači imati neprijatelje, biti okarakteriziran kao neznalica, glupan, nevjernik, budaletina… i šta sve ne. Ali znate šta, ni ja o njima nemam nimalo drugačije mišljenje.

LOPINAŠI KOJI SE BOGATE U „INTERESU GRAĐANA“

Uz to ja ću dodati, lopinaši koji se bogate u „interesu građana“. Ali, oni to mogu, oni su Bogu bliži, oni to petkom nuliraju, i onda imaju novih sedam dana da harče ovo malo jada što je ostalo.

Sve mehanizme koristi za promidžbu izopačenih vrijednosti koje javnosti plasira pod plaštom napretka, uspjeha, boljeg kvaliteta života, zaštite ineresa naroda…, kazao je između ostalog vijećnik  Dupovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *