„POTKOVI“ U HADŽIĆIMA: 200 hiljada eura na kafu, prijava otišla u Tužilaštvo

Published On 11. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto:U čijim džepovima su završili euri : Na Igmanu i Velikom polju održan dio XIV ZOI, najveće sportske manifestacije u svijetu

Admir Mujanović, nekada prvi saradnik Hamde Ejubovića, načelnika općine Hadžići , prijavio Tužilaštvu da je investitor , kome  je na Vilovcu  općina Hadžići prodala  300 dunuma zemlje, gdje je bilo šume i najboljeg poljoprivrednog zemljišta,  na kafu dao 200.000 eura . Pitanje je gdje su završile pare, i koliko je do sada bilo ovaklvih  i sličnih „potkova“, bez svijedoka, a  za koje se ne zna.

 

„Ja znam da je 23.10.2016. godine  investitor dao 200.000,00 eura na kafu.Novac je ostavljen u kancelariji stranke.Ja sam o ovome ranije pisao, i to  sam prijavio tužilaštvu“.

Ovo su riječi Admira Mujanovića, ranije bliskog saradnika načelnika općine Hadžići  Hamde Ejubovića. Sve to Mujanović više  godinama   javno objavljuje preko društvenih mreža.

OPĆINA PORODALA ŠUMU,NAJBOLJE  POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE…..

Mislite li da je investitor,  kome je općina Hadžića na Vilovcu prodala čak 300 dunuma zemlje, gdje  je bilo šume posebnog rasada ,  zatim najboljeg poljoprivrednog zemljišta, tek tako dao 200.000,00 eura na kafu.

U komentaru Mujanović dalje piše:

„Na kompletnoj parceli od cca 300  dunuma   trebalo je uraditi promjenu namjene.Svaka promjena se plaća od 3 do 10 KM zavisi od zone.Znam da je zemljište na Vilovcu prodato po 10 KM po m2.Ako bi opština radila promjenu namjene onda bi se morala platiti promjena  po  m2…. Sve je ovo prkršeno….  sve   su zaobišli i izdali građevinsku dozvolu u šumi….Koliko znam Sarajevo-šume  su pokrenule  spor…Sve sam to prijavio tužilaštvu. Sve nam je ovako“ …., kazao je između stalog Mujanović.

OBJEKTI ODAVNO IZGRAĐENI,A SADA RADE PLAN PARCELACIJE

Mada su na Vilovcu objekti odavno izgrađeni , tek sada općina Hadžići  javno radi  parcelaciju plana Vilovca, a trebalo je prije   početka same gradnje. Morali su da  se prije prodaje  i  izgradnje objekata  o tome   građani upoznaju, da se očituju, da  daju  svoje mišljenje.Ovo sve govori o radu vlasti i Općinskog vijeća Hadžići.

Kome će sada, ako ih uopće i budu, služiti prijedlozi , kritike, sugestije  građana ako je već prodato 300 dunuma zemlje, objekti odavno sagrađeni, dobijene građevinske i druge dozvole.

Uzuzev da se pokrije nezanit rad Općinskog vijeća i organa uprave, da se kaže da je obavljena javna rasprava i kako su i građani bili za takav način rada.

JESU LI VIJEĆNICI PRODALI ŠUMU „SARAJEVO-ŠUMA“ ?

 Kako su vijećnici  Općinskog  vijeće Hadžići uopće mogli investitoru prodati šume KJP„ Sarajevo-šuma „.  Mujanović ističe , koliko zna , da su i „Sarajevo-šume“ pokrenuli spor. Pitanje  za nadležne u općini Hadžići, da li  je  poljoprivredno zemljište pretvoreno u građevinsko i  urađene druge zakonom predviđene radnje ?Hoće li se javno očitovati o tome.

ZA TRI METRA DRVA POLA GODINE ZATVORA,HOĆE LI NEKO ODGOVARATI  ZA 200.000 EURA DARA

Svijedoci smo da je  čovjek, borac A RBiH, da bi porehranio porodicu za tri metra   drva  osuđen na  čak  šest mjeseci zatvora.I ekspresnio brzo  otišao na izdržavanje kazne.

A na Vilovcu  vlast i vijećnici pored zemljišta prodali i  šumu  KJP „Sarajevo-šume“, najbolje poljoprivredno zemljište… !

Ovdje se „potkovi“ daju u iznosu od 200 hiljada eura, a još uvijek  se ne zna  šta će Tužilaštvo  učiniti. I hoće li  reagovati.Poznato je da je sud i tužilaštvo pod kandžama vlasti.Protiv borca A RBiH brzo su ga kasnili i strpali u zatvor. Za tri metra drva!

HOĆE LI SE  ZATAŠKATI?

Hoće li ovdje neko odgovorati ili će se  i ovo, kao i mnogo toga drugo, sve zataškati.

Mujanović ističe da je tužilaštvu prijavio dar investitora u iznosu od 200.000  eura na kafu.Pitamo se da li je  još neko  drugi, i  koliko,  dobio „ potkove“ mimo svijedoka.

 Prošle godine glavna tema u Hadžićima bila je da čak i pojedini referenti dobivaju „potkove“ od investitora. Preko društvenih mreža javno se govori o tome.Znaju to , kako pričaju građani, i vijećnici, koji   šute.

ZAŠTO VLAST ŠTITI IZVOĐAČA, IZ BUDŽETA PONOVO PLAĆA NEKVALITETNE RADOVE?

Zar nije čudno, recimo,  da su nadležni u općini Hadžići čekali da prođe zakonski garantni rok, kao i Nadzorni organ, pa da izvođač radova  zbog loše urađenog posla, na putu od OŠ „ 6. mart“ Hadžići prema Drozgometvi, umjesto o  svom trošku  , rekonstrukcija puta  ponovo  se plaća  iz Budžeta, sredstvimna građana.Hoće li neko reći da i tu nije bilo „potkova“, da je slučajnost da su nadležni godinama čekali da prođe zakonski garantni  rok.Ovakvih i sličnih primjera  zaista je mnogo.

ŠTA „ZAPINJEŠ“ ZA 5-10 HILJADA KM

Govori to i javno saopćenje Admira Mujanovića preko društvenih mreža,citiramo:

„Kada sam načelniku dokazao da se uzima novac od izvođača radova, on mi je rekao da “zapinjem za 5-10 hiljada” a Sarajlice uzimaju milione…“ završen citat.

Ovdje izgleda normalo da se uzimaju hiljade maraka dara. I o ovome Mujanović godinama javno govori.

Izgleda neka uhodana šema. Zato oni koji su odavno trebali ići  u mirovini i dalje rade u općini Hadžići. Čak i nane, pomoćnice načelnika općine, koje su odavno „ pregurale“ 40 godina radnog staža.

KAKO JE „NIKLA“  VILA UMJESTO FABRIKE?

Hoće li neko reći kako  su vijećnici  OV Hadžići usvojili  odluku da se u Ljubovčićima izgradi fabrika drvne  industrije, kad ono na kraju umjesto fabrike izađe vila tajkuna. Mogu li vijećnici objasniti  građanima, bar sada, u ovoj izbornoj godini – kako? Dali  je  i ovdje bilo „potkova“  i  koliko su veliki?.

PRODAJU MANDANTE , „ SVOJU“ STRANKU

Šta očekivati od onih koji su u opzociji a rade na vlast. Neki čelni  ljudi napustili stranku.  Vlast draža!

Čak smo nedavno imali priliku vidjeti da su dva vijećnika Stranke za BiH i zvanično prešli u vladajući stranku.Onda se postavlja pitanje da li su i koliko  i vijećnici  „potkovani“.Planski uništavaju  „svoju“  stranku  koja ih je iznjedrila, preko koje su dobili mandate, članovi  stranke borili se za njih, svoje kandidate, da bi na kraju i njima kazali da im to ništa ne znači, da su lični interesi iznad svega.

ZAŠTO BEZ KONKURSA,KOME NIJE U INTERESU DRUŠTVENI DOBIT

Ovih dana biti će javna rasprava  prezentacija  urbanističkog projekta „ Igman-Veliko polje“.I ovdje, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, većinom glasova , usvojene sve odluke.

Zašto nadležni u općini Hadžići, ako su imali plan izgradnju nekih objekata  na ovoj olimpijskoj ljepotici ,nisu raspisali javni   konkurs. Ovo je olimpijka planina , nije seoska ledina,kako je  rekao jedan od stručnjaka, koji je javno istakao   da ovo što rade u općini Hadžići  je najblaže  rečeno – čudno.

-I vijećnik Mirsad Dupovac je kazao da ni njemu nije kasno kako  vlast ovako radi i da misli da  sam postupak nije u redu.

ZNA  LI SE KOME ĆE PRODATI?

Ako stručnjaci kažu da bi na tenderu općina Hadžići dobila znanto veći iznos, da bi se, sigurno je,  javili investitori iz inostranstva, jer se radi o olimpijskoj planini , onda se postavlja pitanje zašto  općini Hadžići nije u interesu da dobije višestruko više od onog što će sada  dobiti.Ili se već zna s kim je postignut dogovor? Ima li i ovdje „ potkova“ i koliki su.

HOĆE LI I OVDJE  BITI „POTKOVA“

Da li će i ovdje neki dobili velike pare na kafu , kao u primjeru Vilovac, pa ovo po svaku cijenu žele da se  progura.

KOLIKA JE CIJENA PRODAJE  IGMANA I VELIKOG POLJA?

 Pitanje, da li  vijećnici, koji su  na prošloj sjednici Općinskog vijeća  glasali  za sve odluku,  znaju za koliko će se prodati olimpijska ljepotica. Znaju li, po Urbanističkom projektu, kolika je cijena prodaje  Igmana i Velikog polja, na kojem je  održan dio XIV Zimskih olimpijskih igara najveće sportske manifestacija na svijetu? Koliko će općina Hadžići  zaraditi od prodaje tog neponovljivog blaga.

Ima li i ovdje „potkovanih“?

Ili će vlast kao i do sada, ako  neko bude neko imao drugo mišljenje,  reagovati na svoj način.O tome govori i izjava  vijećnika Mirsada Dupovca.

MISLITI DRUKČIJE ZNAČI IMATI NEPRIJATELJA

Promišljati drugačije u ovdašnjim prilika znači imati neprijatelje, biti okarakteriziran kao neznalica, glupan, nevjernik, budaletina… i šta sve ne. Ali znate šta, ni ja o njima nemam nimalo drugačije mišljenje.

LOPINAŠI KOJI SE BOGATE U „INTERESU GRAĐANA“

Uz to ja ću dodati, lopinaši koji se bogate u „interesu građana“. Ali oni to mogu, oni su Bogu bliži, oni to petkom nuliraju, i onda imaju novih sedam dana da harče ovo malo jada što je ostalo.

 MOŽDA BOLJE NISMO NI ZASLUŽILI

 Kako kaže Dupovac, sve mehanizme koristi za promidžbu izopačenih vrijednosti koje javnosti plasira pod plaštom napretka, uspjeha, boljeg kvaliteta života, zaštite ineresa naroda…

Za lopovluk se ne pita. Lopovluk je u bosanskohercegovačkom društvu postao pravilo, – podrazumjeva se. Ne znam, možda bolje nismoni zaslužili, ističe Dupovac.

 OBJAŠNJENJE

Tri tačke ispred znači da je autor još govorio o tome.Mi smo uzeli samo pojedine  dijelove, jer bi otišli preširoko.

O svemu ovome što pišemo   već dugo  javno se govori  preko društvenih mreža,a o daru 200.000  eura  na kafu Mujanović je podnio prijavu Tužilaštvu. Da li  su euri dati tek tako, na lijepe oči, ili se radi o nečem drugom ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *