KOME I ZAŠTO U HADŽIĆIMA SMETA ISTINA O ZLOČINIMA?

Published On 19. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto:Faksimil odgovora načelnika Ejubovića na četvrto vijećničko pitanje od 30.4.2018. godine

Zašto nadležni i poslije toliko godina nisu podnijeli tužbe za mnoge zločine na području općine Hadžići. Samo u jednom danu, u kasarni u Lukavici, na mučki način do smrti pretučeno 46 logoraša iz Hadžića.Mada se zna ko je to i kada uradio , i  sve druge pojedinosti,ni do danas tužba nije podnesena.

Zašto nadležni u općini Hadžići nisu podržali knjigu  i dokumenatrni film Remzije Balića „ Šest logora pakla“ koja govori o zločinima na području općine i logorima smrti… i koja je prema mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta Sarajevo optužnica za zločine na području ove općine.

Zašto je dobivao prijetnje da ista djele ne smije izdati.Ako to učini da će biti premješten na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, istjeran s posla, da će  poljedice osjećati do kraja života… Kome smeta istina o zločinima ?

Zašto nadležni u općini Hadžići i poslije 13 godina nisu ispravile  kardinalne greške iz knjige Vahida Alađuza, „ Svjedoci istine“, koju je finansirala i izdala općina Hadžići. Ta ista knjiga , gdje piše da nije bilo logora, ubijanja,.. bila je najbolja odrana Radi Veselinoviću i drugim optuženim. Mada je druga strana odmah po objavljivanju istu knjigu  poslala u Hag, kao dokaz, kako kažu, da nisu činili zločine, da su istu knjigu napisali „ pošteni Muslimani“, ni do danas greške nisu ispravljene i štampana nova knjiga, što je odmah nakon  njene objave  bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća…

ZAŠTO SADA TREBA SAGLASNOST UDRUŽENJA PORODICA ŠEHIDA

„Drugo izdanje knjige „Svjedoci istine“ biće štampano u roku od sedan dana, kada to zatraži porodice šehida, a ne neko drugi.Kompletan materijal za ovu knjigu je spreman, i knjiga se odmah može poslati na štampanje“.

Ovo je odgovor načelnika općine Hadžići Hamde Ejubovića  od 30.04.2018. godine,na četvrto vijećničko pitanje, a  koje se odnosi  na realizaciju zaključaka  da se sve kardinalne greške iz pomenute knjige ispravi i štampa nova.

PONOVO BEZ ODGOVORA

Dvije će  godine od četvrtog vijećničkog pitanja , a  isti se ni do danas ne realizuje . Zašto, i u čijem je to  interesu?

Načelnik Ejubović ističe da će knjiga biti štampana u roku od sedam dana, kada to zatraže porodice šehida, a ne neko drugi.

A taj neko drugi  bilo je  Općinsko vijeće koje je sve ispravke  zatražilo odmah po izdavanju 2007. godine, i tada je donesen jednoglasan zaključak.

U četvrtom vijećničkom pitanju, koje je ispred Stranke za BIH  29.03.2018. godine postavio vijećnik Mujo  Ibrica, između ostalog piše, citiramo:

ZAKLJUČCI OPĆINSKOG VIJEĆA

-„Odmah nakon promocije čitaoci su uočili mnogo grešaka, pa smo na jednoj od sjednica Općinskog  vijeća raspravljali o knjizi i jednoglasno donijeli zaključak koji glasi: Da je u knjizi uočeno mnogo grešaka, da se treba izdati nova knjiga da se u rad uključe vijećnici  i da se na CD-u vijećnicima dostavi materijal.Međutim, to nikada nije urađeno, a na vijećničko pitanje koje sam postavljao sa kolegama iz kluba stranke za BiH dobio sam neuvjerljiv odgovor, tj. da nisu obezbjeđena sredstva“, završen citat.

KNJIGA POSLATA U HAG

Međutim, ono što nisu uradili nadležni u općini Hadžići jeste druga strana.

Odmah po izdavanju knjige istu  su poslali u Hag. Kako  su javno kazali  prilikom suđenja  Krajišniku lažno se svijedočilo, da i sami nadležni u knjizi općine Hadžići „Svjedoci istine“ govore da ovdje nije bilo logora ,ubijanja, da su svi poginuli u borbi kao pripadnici teritorijalne odbrane  ili nestali… Da su tu istu knjigu napisali „ pošteni Muslimani“ da iza nje stoji institucije opštine  Hadžići, boračke organizacije i druga udruženja , da se zahvaljuju  na „ istini“ ,da je to put ka pomirenju….

KNJIGA KOJA BRANI OPTUŽENE

Poznato je da je knjiga Vahida Alađuza „ Svijedoci istina“, koju je izdala općina Hadžići, bila i najbolja odbrana za Radu Veselinovića. Odbranila je i upravnika i zamjenika logora Kula, gdje je  više logoraša iz Hadžića na svirep način ubijeno na prvim borbenim linijama prilikom kopanja rovova, na prinudom radu… Međutim, po knjizi općine Hadžići oni uopće i nisu bili u logoru.

KOME JE TO U INTERESU?

Zašto nadležni u općini Hadžići,  udruženje  porodice šehida odbijaju izdati  knjigu sa ispravljenim greškama? Kome je u interesu da ona i danas služi drugoj strani, a pomenuta knjiga  im je najbolja odbrana..

Zvuči za nevjerovati!

ZAŠTO SE FALFICIRA HISTORIJA?

Godinama se iz Budžeta općine Hadžići finansira Komisija za historizaciju, a ni do danas tužbe protiv čelnika  takozvane „Srpske opštine Hadžići“ nisu podnesena, kao ni protiv komandanta kasarne u Lukavici, gdje je do smrti na nabrutalniji način pretučeno 46 logoraša iz Hadžića.Od batina umrli su u velikim mukama….Mada se sve zna ko je to i kada učinio,i sve druge pojedinosti, tužbe nema. Zašto?

KNJIGA KOJA OSLOBAĐA ZLOČINE

Po knjizi Vahida Alađuza, koju je izdala općina Hadžići, oni uopće i nisu bili u  logoru, oni su nestali, poginuli u borbi kao pripadnici TO…

Prema nekim ranijim procjenama do sada su građani Hadžića za rad te iste komisije  Vahida Alađuza platili više od 100.000 KM. Toliko para a tužbe nisu podnijeli. Zašto i kome je to u interesu.Tim  prije jer u općini  radi veliki broj pravnika, postoji i Služba pravobranilaštva općine  Hadžići , a tužbe nisu podnesene…

Da li je i ovo  više nego čudno!?

KAZNA ZA ISTINU!

Zašto se Remziji Baliću 2012. godine prijetilo da nesmije izdati knjigu „Šest logora pakla“,koja govori o zločinima na području općine, strahotama u logorima, ubijanjima, mučenju…. što je javno iznosio odmah nakon promocije.Ako je izda  prijećeno mu je da će osjećati posljedice do kraja života, biti prebačen na drugo radnom mjesto izvan zgrade općine,  istjeran s posla ,praviti smicalice da izludi….Istina, bila je i ponuda, kako je Balić javno iznosio, da preda  rukopis knjige,   i kaži koliko za to para želi?

 PLATIO VIŠE OD 30.000 KM SVOJIM SREDSTVIMA, I KAŽNJEN

Žato nadležni u općini Hadžići nisu željeli ni sam markom  podržati njegovu knjigu i dokumnetarni film  „Šest logora pakla“, koji  govore  o  smrti svakog logoraša .

Zar nije čudno da je čovjek za  knjigu i dokumentarni  film, kada je vidio da nadležni u općini Hadžići  ista djela ne žele podržati, platio svojim sredstvima, više od 30.000 KM. I za tu istinu  biva drastično kažnjen. Iste godina nakon objavljivanja knjige, 2012. godine, za tu istu godinu dobiva negativnu ocjene, a to čine i naredne, 2013, što je po zakonu otkaz s pola.

JEDINOM ISKLJUČEN INTERNET,SUSPENDOVAN OPISA POSLOVA,PREBAČEN U TARČIN…

Prije toga, odmah po izdavanju, jedinom u zgradi općine isključen mu je internet, suspendovan opis poslova i radnih zadataka….i sve mu to čak  i pismeno dostavili… ubrzo ga prebaciju  da radi kao sekretar mjesne zajednice Tarčin, gdje je predhodno radio čovjek sa srednjom školom, ( što se ispunjava jedna od prijetnji da će, ako izda knjigu, biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine).Jedino su  na taj način, sa dvije negativne ocjene,  mogli ispuniti prijetnje i  nezakonito dati otkaz s posla, jedinom u historiji općine Hadžići.

TAKAV SLUČAJ NIJE VIĐEN U SUDSKOJ PRAKSI

Pravni eksperi su istakli , što je pisano u štampi,da ovakav  slučaj  još nije viđen u sudskoj praksi.

Prvu negativnu ocjenu Balić dobiva 2012. godine, kada izdaje knjigu. Mada je tu cijelu godinu  imao  povećanje plaće za pet odsto za uspješan rad u predhodnom periodu.Čitavu godinu nagrađivan povećanjem plaće, i za to dobio negativnu ocjenu. Za nepoovjerovati !

Za dvije godine, kada dobiva negativne ocjene   ( 2012.i 2013. godinu ) Balić ni minutu nije zakaznio na posao, ni marka mu  nije  odbijena od plaća, niti je imao bilo kakv sankcije, a čovjek dobio otkaz s posla. Čak šta više nagrađivan povećanjem  plaće za 2012. godinu, i za tu godinu dobio negativnu ocjenu.Da li i ovo šta govori?

NEVINI ODGOVARAJU,ZLOČINCI ŠETAJU

Kome to u Hadžićima smeta istina o zločinima, zašto se osmorici  nevinim

Hadžićima  i danas sudi dok zločinci mirno šetaju i smiju se.

Na posljednjoj sjednici Skupštine udruženja SUBNOR-a postavljeno je pitanje da se uputi dopis Općinskom  vijeću, načelniku općine i boračkim udruženjima zašto se  tužbe  ne podnose, zašto se ne isprave greške iz knjige „Svjedoci istine“, koju je izdala općina Hadžići, a što je bio i jednoglasan zaključak Općinskog vijeća. O svemu ovome, na jednom od narednih sjednica raspravljaće se na Upravnom odboru pomenutog udruženja.

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA: BALIĆEVA KNJIGA OD NEPROCJENLJIVE VRIJEDNOSTI

U vijećničkom pitanju od 29.03. 2018. godine, koje je ispred stranke za BiH postavio Mujo Ibrica, između ostalog piše, citiramo :

„ Kontaktirao sam najodgovornije ljude Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta Sarajevo koji tvrde da su izdata djela ( knjiga i film  „Šest logora pakla“ Balića ) od neprocjenljive vrijednosti za dokazivanje zločina na prostorima općine Hadžići i prostorima grada Sarajeva, koji su od 1992-1995. godine bile pod kontrolom agresora“, završen citat.

Za nadležne u općini Hadžići  Balićeva djela nemaju vrijednost, i iste ni sa markom nisu podržali. Čovjek vlastitim  sredstvima finansirao knjigu i dokumentarni film od društvenog značaja, dao više od 30.000 KM svojih sredstava.Umjesto pohvale i nagrade  za autora pomenutih djela od nadležnih općine Hadžići slijede kazne.

NAGRADA ZA ALAĐUZA, BALIĆU OTKAZ

Nagrađen je Vahid Alađuz za knjigu „Svjedoci istine“, koju je izdala općina Hadžići.A baš ta knjiga bila je najbolja odbrana za Radu Veselinovića, a od svake odgovornosti Sud BiH, 2011. godine, oslobodio je upravnika logora Kula Radivoja Lalovića i njegovog zamjenika Soniboja Škiljevića. Iako je poznato da su logoraši iz Hadžića i u tom logoru zvjerski ubijani na prinudnom radu, na prvim borbenim linijama, prilikom kopanja rovova…umirali u mukama.

Po knjizi Vahida Alađuta  „Svjedoci istine“ oni uopće nisu bili u logorima, oni su nestali, poginuli  u borbi kao pripadnici TO….Ta ista knjiga, gdje nadležni odbijaju ispraviti greške i štampati drugu, i dalje ostaje najbolja odbrana za drugu stranu.

NETREBA SE ČUDITI

Zato se danas ne treba čuditi što se sudi ratnim komandantima, velikim herojima koji su životima branili i odbranili BiH, dok zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvama.

Nadležni i vijećnici Općinskog vijeća dotle će ponovo finansirati Komisiju za historizaciju koja za toliko godina nije podnijela tužbe za zločine, gdje su paljeni živi ljudi, dok nevini Hadžićani odgovaraju…

N.SMAJLOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *