U četvrtak sjednica OV-a Hadžići : Na dnevnom redu  prodaja zemljišta

Published On 19. May 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Mada  ranije za vrijeme Ramazana nije bilo sjednica Općinskog vijeća   ovog puta održati će se čak dvije. U četvrtak, 21. maja  prva tačka  biti će  Odluka o uslovima i načinu prodaje građeviskog zemljišta.

Do sada su prodate velike površine najljepših predjela općine Hadžići. Govorilo se o novim turističkim objektima na Oseniku, Crepljanima i drugim mjestima, da će to preporoditi Hadžići, zaposliti radnike…

ZAŠTO U OSENIKU NEMA OBEĆANIH 50  RADNIH MJESTA

Na Oseniku je, kako pišu građani, pusto.Ni slova o novih 50 radnika kako su slatkoriječivo najavljivali nadležni  iz općine Hadžići.Za Crepljane govorili da će biti posjećeniji od olimpiskog Igmana i Bjelašnice….

Tako su govorili dok je trebalo početi graditi.Gdje su  ti danas  gosti, gdje su nova radna mjesta, gdje je to zapošljavanje, zašto na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Hadžići nikada nije bilo više  nezaposlenih kao danas.

„POTKOVI“ NA KAFU OD 200.000 EURA

A da su kod prodaje  padali veliki  talovi, da su se  „potkovi“, bar ono što se zna,  mjerili  stotinama hiljada KM, govori i podatak da je samo vlasnik „Vilovca“ na kafu dao 200.000 eura.

Prema riječima Admira Mujanovića, svijedoka potkupljivanja  nadležnih, to je prijavio tužilaštvu. Šta mislite hoće li  biti šta od toga?

 Zataškavaju se afere o milionima  , čak i onda kada cijela zemlja  bruji o tome , a kamoli da njima bude interesantan dar  od  200.000 eura, kada se zna da je sud i tužilaštvo pod uticajem politike

Da svijedok potkupljivanja 200.000 eura  nije progovorio , da nije prijavio Tužilaštvu, nikada  se ni   za to ne bi  znalo. Koliko je bilo takvih i sličnih  darova , kako piše jedan građanin, samo  dragi Bog zna.

SAMO TREBA DOBRO „PODMAZATI“

Kada se dobro „podmaže“ objekti se mogu graditi  gdje god poželiš, možete čak i u samom parku, da se posjeku stabla, da se uništi najljepši dio općine.

Za pare  se  sve može..Na najplodnijoj zemlji može se uništili  šuma, čak i ogledni predjeli šume, može da se neplati građevinske dozvole i još mnogo toga što bi po zakonu trebalo i moralo biti. Prema tvrdnji Mujanovića, na Vilovcu mnogo toga nije bilo po zakonu.Čovjek je tu pobro „podmazao“.Gotovo pola miliona završilo je u nečijim džepovima.

Da li se na lijepe oči u centru Hadžića, između dvije najveće stambene zgrade  umjesto motela, bespravno gradila  benzinska pumpa i autopraonica!? Da li je ovdje i koliko bilo darova na kafu?U centru Hadžića  sada su tone goriva, plina,velika bomba, a  na tom mjestu trebao se graditi  motel.

 Kako pišu čitaoci, ako imate pare možete graditi bilo šta i na bilo kojem mjestu. Samo treba dobro „ podmazati“.Uništen je i park u centru Hadžića samo zbog nečijeg interesa. Najavljivana evropska čekaonica sa centralnim grijanjem, javni toalet…, kad oni na kraju izađe prodavnica boja i  lakova, pekara…Ovakvih i sličnih primjera je mnogo..

UNIŠTILI I ZZ „TARČIN“

  Ako treba uništiti  će i zemljoradnički zadrugu koja je gazdovala velikih površinama poljoprivrednog zemljišta.A  ZZ Tarčin bila vodeća u KS, uz privredu poljoprivreda  u Hadžićima  bila  okosnica razvoja općine. Više nije. Danas nema  ZZ Tarčin, zauvijek uništena, planski.

 Istina, neki imaju inicijativu da  ponovo formiraju  ZZ Tarčin, ako, kako pišu , to nadležni dozvole.

Na sjednici Općinskog vijeća u oktobru 2014. godine vijećnik Rijad Boloban nadležnim u općini i vijećnicima postavio je pitanje citiramo:

„Ono što mene  zanima je  kako će biti dugoročni efekti izgradnje stambeno rezidencijskih naselja, s obzirom da smo mi planirali biti  privredna i poljoprivredna općina“.

U istom tekstu piše: „Prema tada odgovoru načelnika općine Hadžići Hamde Ejubovića,  ova važna privredna grana će još više stagnirati.Za posticaj razvoja poljoprivrede u budžetu predvijdeli  su skromnih 60.000 KM.Upola manje od ovog iznosa daje se za Hadžićko ljeto i pjevače“.

KO VAM JE UTUVIO U GLAVU DA SMO POLJOPRIVREDNA OPĆINA

Na pitanje vijećnika evo i  odgovora načelnika općine, citiramo:

„Hadžići nisu poljoprivredan općina! Svi koji tu sjednite izbijte to sebi iz glave.Ne znamo ko vam je to utuvio. Općina Hadžići je šumska i planinska“, kazao je Ejubović. Završen citat.

Na kraju  uništili i ZZ Tarčin, općina Hadžići više zaista i nije poljoprivredna općina.A bila vodeća u KS. .

Kada je uništena zemljoradnička zadruga, kada je ostvaren cilj, sada se za druge potrebe kaže da u poljoprivredi  ima najviše zaposlenih…Za nepovjerovati!

UNIŠTENJE GP „INGRAP“, DI „BJELAŠNICA“….

Sjetimo se plaskog uništena GP“ Ingrap“, DI „Bjelašnica“…. gdje je radilo 1.200 radnika, kolektiva  koji su uzdigli Hadžiće. Ni njih nema više , a nakon rata imali nova postrojenje, savremene mašine,  mahnizaciju….

 Što je uništio DI Bjelašnica,najstarijeg giganta na području općine, čovjek nagrađen  milionima. Općina digla kredit i građane Hadžića  zadužila sa šest miliona….I taj kredit danas se računa u Budžet i to, kako kažu,  najveći. Kada se iz Budžeta izbije taj kredit i druga zaduženje vidjeti će se pravi iznos  Budžeta….

Ko je tu  i koliko dobio “potkova” kada je u pitanju DI „Bjelašnica“  pitanje je hoće li se ikada saznati, jer nemoguće je da je zemlja sa smećem u Hadžićima skuplja od centra Marijin Dvora u Sarajevo.

U četvrtak je nova prodaja zemlje.Hoće li se i tada govoriti da će to preporoditi općinu, da će se zaposliti veliki broj radnika…..

DNEVNI RED

Pored ove prve tačke , na dnevnom redu je finansijski izvještaj i izvještaj o radu Javne ustanove „Kulturno-sportski i rekreacioni centar“ Hadžići za 2019. godinu, Izvještaj o radu i poslovanju JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići za 2019. Godinu i plan poslovanja JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići za 2020. godinu.

Razmatrati će se  i plan aktivnosti Općinske izborne komisije Hadžići u pripremi i provođenju Lokalnih izbora 04. oktobra 2020. godine, zatim  informacija o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za period 01.01-31.03.2020. godine, a tu je i nformacija o stanju kulture na području općine Hadžići u 2019. godini, te rješenja imovinsko – pravne službe .Posljednja tačka su vijećnička pitanja, odgovori i inicijative.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *