Afere su rezultat izborne korupcije u SDA

Published On 15. June 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 Foto Mehmedović: Upitna demokratičnost stranke

Proces reorganizacije je u toku te, stoga, ne čude aktivnosti lovaca u mutnom, tvrdi Mehmedović

Stranka demokratske akcije mora se ustrojiti i preoblikovati svoju unutrašnju infrastrukturu, kaže na početku razgovora za “Dnevni avaz” Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača stranke, zastupnik u Parlamentu BiH, ali i jedan od rijetkih koji se usuđuju javno progovoriti i kritizirati.

Dodaje kako zbog glomaznosti političkog aparata u samoj stranci dolazi do turbulentnih negativnih događanja, jer ne postoji adekvatna politička horizontala i vertikala.

Puno problema

– Proces reorganizacije je u toku te, stoga, ne čude aktivnosti lovaca u mutnom. Politička izborna korupcija koja se dešava desetljećima unutar SDA je sada polučila brojne afere, od kojih se ogradio sam vrh stranke. Samo odgovornošću i hrabrošću u donošenju odluka najodgovornijih možemo odgovoriti na velike probleme koji pritišću SDA u posljednje vrijeme – zaključuje Mehmedović.

Ističe kako je sve počelo od posljednjeg kongresa stranke, koji je dao velike ovlasti pojedincu.

– Sada u SDA postoje podređeni i nadređeni. Zbog toga i jeste upitna demokratičnost stranke, koja bi trebala biti vodilja probosanski orijentiranih Bosanaca. Koja bi trebala da nastavi postavljati standarde u politici, koja bi trebala da vodi reformske procese, i unutrašnje i vanjske, iz tog razloga bi posljedice trebale biti upravo ono što nas tjera da idemo naprijed – zaključuje Mehmedović.

Nije želio konkretno govoriti o svom stranačkom lideru Bakiru Izetbegoviću, ali je istakao:

– Nijedan balkanski lider ne voli baš drugačije mišljenje, ali to je pitanje neizgrađene demokratije u društvu, jer se pluralizam mišljenja u zemljama razvijene demokratije podrazumijeva u  strankama, ali i u društvu u cjelini.

Saniranje štete

Mehmedović kaže da je evidentno da SDA ima puno problema, ali da su za stranku najveći problem HDZ i SNSD.

Priznaje također da su afere “Sarajlić” i “Respirator” nanijele veliku štetu SDA.

– Struktura stranke može mnogo raditi na terenu i popraviti imidž stranke, ali isto tako neprincipijelnost u rješavanju aktera  mnogo može pokvariti ugled SDA kod građana – dodaje.

Vjeruje kako SDA može sanirati te štete, završiti unutrašnje procese, držati se principa, riješiti se onih koji ruše ugled SDA svojim politikantskim djelovanjem. 

– Moraju dužnosnici SDA imati veći stepen socijalne osjetljivosti. Moraju biti hrabriji, pošteniji, otvoreniji, dostupni građanima u svakom trenutku. Tako će se mijenjati imidž SDA. Treba utvrditi pravila ponašanja svih u SDA, gdje god je moguće definirati principe. Ljudske potencijale staviti u funkciju, oni su najvažniji, učiniti ih odgovornim. Do sada se nisu cijenili mladi, stručni, osposobljeni kadrovi iz manjih sredina (Krajine, RS, Hercegovine itd.), koji imaju iznenađujući potencijal, ne samo za SDA nego i za cijelu državu – savjetuje Mehmedović.

O lokalnim izborima

– Rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora zavisit će i od toga kako su se lokalne zajednice izborile s pandemijom koronavirusa. Koliko su lokalni zvaničnici realizirali i uradili za zajednicu, a ne koliko su lijepo pričali. To će umnogome utjecati na glasove birača – kaže Mehmedović i dodaje:

– Smatram da je SDA i dalje značajan faktor na lokalnom nivou, u mnogim općinama, a hoće li to i ostati, mnogo zavisi i od toga kako će se vodstvo SDA izboriti s aferama u kojima se našla.

Avaz.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *