Tužno sjećanje : Obilježena godišnjica stradanja mještana Tarčina

Published On 17. July 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganjem cvijeća kraj  spomen- obilježja, učenjem Fatihe i minutom šutnje,  rodbina, prijatelja, predstavnici  Kantona Sarajevo i Općine Hadžići  danas su u Tarčinu, kraj Osnovne škole „Hilmi ef.Šarić“, obilježili  godišnjicau stradanja sedam nevinih civila.

 Od agresorske granate, koja je ispaljena na današnji  dan  prije 27 godina  ubijeni su: 

Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković. Tom prilikom  šest civila su teško ranjena.

– Meni su poginuli supruga Almasa i sin Adnan. I ja sam tom prilikom ranjen. Bilo je strašno. Masakr. Tijela nastradalih letjela su na sve strane. Riječima se to ne može opisati, kaže Ifet Aleta.

Fikret Gragovorica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva naglasio je da zločine nikada ne smijemo zaboraviti  i da se moraju čuvati uspomene na sve buduće generacije.

-Imamo spomen sobi u kojoj ćemo izložiti stvari i predmete ubijene djece.Bilo bi dobro da roditilji  ubijene djece ovog masakra u Tarčinu, ako   iste posjeduju, donesu  da ih  izložimo, naglasio je Grabovica.

I na ovom skupu je istaknuto kako je budućnost potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i gađana, te istrajati na idejama suživota, međusobnog uvažavanja o tolerancije  na kojima BiH može i mora opstati.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *