CIK PIŠE DOPIS TEGELTIJI Sedam dana rok za prebacivanje novca ili nema izbora u BiH!

Published On 22. July 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Na današnjoj hitnoj sjednici Centralne izborne komisije BiH skrenuta je još jednom pažnja da ukoliko u narednih sedam dana ne bude osiguran novac iz državnog budžeta (4,2 miliona KM), lokalnih izbora 15. novembra neće biti.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar predložio je, a što su ostali članovi prihvatili, da se danas dopisom na ovo upozore predsjedavajući i ministri Vijeća ministara BiH.

“S obzirom da je tekst Proračuna izglasan u dva različita teksta i potrebno je vrijeme za usaglašavanje, naši rokovi su na izmaku. S obzirom da je predsjedavajući VM kazao da postoji mogućnost finansiranja izbora posebnom odlukom i uputit ćemo jedan dopis koji je naš zadnji glas da logistički dio posla koji nam je potreban da organiziramo izbore. Čekamo sredstva da nam budu doznačena u narednih sedam dana ili izbora neće biti. Ovo osiguranje sredstava je neophodno i za održavanje izbora u Mostaru”, kazao je Bakalar.

Vanja Bjelica-Prutina je zatražila da se CIK odredi jasno prema tome koji je to krajnji rok da novac legne na račun kako bi se dalje moglo nastaviti sa aktivnostima za organizaciju i održavanje lokalnih izbora.

“Koji je to datum kada ćemo reći ne može dalje? Niko nije ozbiljno shvatao naše apele. Predlažem da se obratimo odmah svim članovima Vijeća ministara”, kazala je Bjelica-Prutina.

Ona je upozorila da se ugovor za štampanje listića mora zaključiti u što kraćem roku, da bi imali glasačke listiće za 15. novembar.

Irena Hadžiabdić je tokom rasprave istakla da ako novac ne bude do kraja mjeseca osiguran, ne mogu se zaključiti ugovori o štampanju glasačkih listića koji moraju biti spremni do polovine septembra kako bi se poslali glasačima van BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *