Okončan pretres AU u BiH, odštampane diplome pronađene u privatnom stanu

Published On 18. November 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

TUZLA, (Patria) – Pretres prostorija Američkog univerziteta u BiH u BKC Tuzla je okončan, a izuzeta je materijalna dokumentacija, potvrdio je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović za Novinsku agenciju Patria. 

On je kazao da su pretresi koji su počeli jučer izvršeni po nalogu Tužilaštva TK, a po naredbi Općinskog suda Tuzla. Izvršen je pretres određenih stambenih objekata iz kojih je izuzeta određena dokumentacija.  Arnautović nije mogao govoriti više detalja s obzirom da i postupajući tužilac treba pregledati prikupljeni materijal.

Kako Patria saznaje u privatnom stanu jučer su pronađene odštampane diplome Američkog univerziteta u BiH, a koje su trebale biti u prostorijama AU u BiH.

Tužilaštvo TK otvorilo je predmet po više prijava s obzirom da se studentima završnih godina nisu izdavale diplome dok ne plate 1.500 KM dodatnih troškova koji uopšte nisu predviđeni ugovorom o studiranju.

Osnivač i predsjednik AU u BiH Denis Prcić u mailovima koje je slao studentima, a koje je Patria već objavljivala tražio je po 1.500 KM od svakog studenta za navodnu američku reakreditaciju AU u BiH koja košta 450.000 KM. Postojeća akreditacija bila je važeća do kraja ove godine stoga su studenti sve prijavili američkoj akreditacijskoj kući ACICS, a Prcić je krajem oktobra dobrovoljno zatražio povlačenje akreditacije jer je ACICS počeo istragu.

Prema izvorima NAP-a svi oni koji su uplatili 1.500 KM dobili su diplome, dok studenti koji su odbili platiti nazivajući to iznudom novca još uvijek su bez diploma.

Istragu o Američkom univerzitetu u BiH i svim neregularnostima osnivača Denisa Prcića vodi i Tužilaštvo BiH. Riječ je o obimnom predmetu s obzirom da AU u BiH postoji od 2005. godine, dok on u Sarajevu ne postoji niti je tako registrovan, a upisivao je studente u Sarajevu gdje su i slušali nastavu.

AU u BiH jeste osnivač Američke škole za ekonomiju u Sarajevu, ali brojni studenti nisu upisali tu školu već druge fakultete AU u BiH što će se ispostaviti da je bilo nelegalno.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *