PRISTAO NA ULTIMATUM Izetbegović ne može ništa tražiti od Čovića

Published On 5. December 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Vrabac

Dva najveća krivca zašto ni više od dvije godine nakon Općih izbora nije imenovana nova Vlada FBiH su predsjednici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović. 
Već nekoliko mjeseci Vlada na čijem je čelu Fadil Novalić radi bez dva ministra iz SDA. Prvo je ministrica obrazovanja Elvira Dilberović imenovana za ambasadoricu, a onda je krajem jula SDA ostala i bez ministra Salke Bukvarevića koji je preminuo od posljedica koronavirusa.

Nikada u posljednje dvije godine SDA i HDZ BiH nisu ni započeli ozbiljne razgovore o novoj Vladi FBiH jer je Čović postavio uslov izmjene Izbornog zakona, a Izetbegović je svojom šutnjom na to i pristao. Svi pozivi SDA nakon toga da se imenuje nova Vlada bili su uzaludni.

Upravo zbog ovakve situacije nikada nije imenovan ni direktor Federalne uprave policije kako ne bi utjecao na imenovanje ministra unutrašnjih poslova BiH, a koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.
I dok se SDA suočava sa unutarstranačkim previranjima, Izetbegović više i ne spominje novu Federalnu vladu. Čak ni nakon podizanja optužnice protiv premijera Novalića i ministrice finansija Jelke Milićević (HDZ BiH) zbog afere „Respiratori“ i nabavke druge opreme. Ni Izetbegović ni Čović nisu se oglasili o svojim kadrovima iako je pitanje ko može vjerovati ovakvoj Vladi čiji čelni ljudi su optuženi za niz krivičnih djela. Ovo je pravi trenutak da se krene s procesom formiranja nove Vlade.

Iako je DF Željka Komšića koalicioni partner SDA interesantno je da ni Željko Komšić ne poziva na formiranje nove Vlade. No, kako to reče nekadašnji koalicioni partner predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić uveliko se na pozicije imenuju kadrovi DF-a. Izlazak SBB-a iz Vlade FBiH značio bi neustavnu Vladu jer bi bile upražnjene sve pozicije iz reda srpskog naroda. Pa je tako SBB još uvijek prinudni partner SDA.

Pozivi OHR-a koji su potvrđeni i u komunikeu UO Vijeća za implementaciju mira da se pristupi formiranju Vlade FBiH za Čovića i Izetbgeovića očito ništa ne znače. Ključ procesa imenovanja nove Vlade drži HDZ BiH koji dvije godine ne želi predložiti kandidata za predsjednika FBiH. HDZ BiH zapravo ništa ne gubi niti trpi bilo kakvu štetu za razliku od SDA. Jer je ta stranka ostala i bez ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare kojeg je SDA isključila nakon što je podržao smjenu Vlade KS.

I nije SDA opterećena samo odnosnom sa HDZ-om i nepopustljivim Čovićem koji samo koristi situaciju u kojoj se nalazi Izetbegović jer se afera Respiratori veže za vrh SDA već i sa vlastitim predsjednikom na kojeg je sve više presing stranačkih funkcionera o različitim pitanjima naročito nakon gubitka više načelničkih pozicija u Sarajevu i pada Vlade KS.

U ovom trenutku teško je očekivati od Izetbegovića da povuče makar jedan odgovoran potez kako bi se suprotstavio Čoviću i njegovim ultimatumima. Jer upravo je Izetbegović Čoviću omogućio sve poluge u formiranju vlasti, a predsjednik HDZ BiH toga je i svjestan i zato se i ne povlači. Čović se u potpunosti okrenuo izborima u Mostaru, dok Izetbegović još nijednom nije posjetio grad na Neretvi tokom kampanje. U SDA su odavno kola krenula nizbrdo, samo je pitanje ko će ih zaustaviti. Izetbegović, Zvizdić ili neko treći.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *