Hadžićki đaci i studenti bez novca – Fond „Mehmedalija Hujić“ ukinut, konkurs za stipendije će raspisati načelnik

Published On 21. November 2013. | By admin | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Već drugu školsku godinu učenici i studenti iz Hadžića ostaju bez stipendija. Za to vrijeme Upravni odbor općinskog fonda „Mehmedalija Hujić“ sastao se samo jedanput.

Od nadležnih u općini i strankama koje participiraju u Općinskom vijeću Hadžići novinari „Dnevnog avaza“ zatražili su odgovor na pitanja zašto nema općinskog konkursa za dodjelu stipendija, o kakvim političkim mahinacijama je riječ, te jeli tačno da će konkurs biti raspisan za narednu školsku godinu, a stipendije uvećane za 40 posto.

Iz SDP-a Hadžići su infrormirali novinare da je na prošloj sjednici OV Fond „Mehmedalija Hujić“ ukinuta ova nadležnost i prebačena na kabinet općinskog načelnika. S druge strane, iz Općine su novinari „Avaza“ dobili krajnje neprofesionalan odgovor da „naša pitanja ne zaslužuju da se na njih odgovara, te da se tako ne može komunicirati s lokalnom zajkednicom“!?

Da iz nadležne općinske službe ne odgovaraju ni na vijećnička pitanja vezana uz ovu problematiku, vidljivo je iz zapisnika s posljednje sjednice OV koji su dobiveni iz nekih stranaka.

Rijad Boloban, vijećnik SDP-a, na prošloj sjednici OV još jednom je podsjetio nadležne da nikada nije dobio odgovor na pitanje zašto u prošloj godini nije bilo konkursa. On je pitao i gdje je utrošen namjenski novac za stipendije iz 2012. godine.

Edib Dupovac, vijećnik SBB-a, istaknuo je da Fond nije smio biti ukinut jer nosi ime Mehmedalije Hujića , prvog borca koji je pao za slobodu. Na posljednjoj sjednici u četvrtak trebalo se raspravljati o Pravilniku o raspisivanju konkursa za stipendiranje studenata i učenika, po kojem, umjesto Fonda, konkurs raspisuje načelnik.

Ejubović negira da je odluka politička

Načelnik Hamdo Ejubović (SDA) u saopćenju za javnost negira da je riječ o političkoj odluci.

-Odluku o ukidanju Fonda treba shvatiti kao pojednostavljivanje stvari. Najkasnije do početka naredne školske godine Općinskom vijeću ponudit će se pravilnik kojim će biti reguliran način raspisivanja konkursa-naveo je on.

Autor teksta – „Dnevni avaz“, 21. 11. 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *