NEZVANIČNO U Srebrenici, Doboju i Travniku bit će poništeni izbori i održani novi!?

Published On 22. December 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Izbori u Srebrenici, Doboju i Travniku bit će poništeni, nezvanično saznaje Novinska agencija Patria.

Prema informacijama izvora iz CIK-a nakon obavljenih istraga izbori će biti poništeni zbog svih nepravilnosti koje su se dogodile, a slijedom toga bit će zakazani novi.

Podsjećamo, problemi u Doboju nastali su nakon što posmatračima opozicionih stranaka nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta. Ubrzo je to izazvalo revolt zbog čega je više desetina posmatrača svoje akreditacije bacilo pred Gradsku upravu u kojoj je smještena Gradska izborna komisija.

Nakon toga su i opozicione stranke povukle svoje kandidate s izbora.

U Travniku je problem nastao kada je kandidat za načelnika Mirsad Peco preminuo tokom izbornog dana, a nakon okončanja izbora ispostavilo se da je osvojio ubjedljivo najviše glasova i pobijedio. Dugo se špekulisalo o mogućim opcijama, a prema našim saznanjima bit će donesena odluka o ponavljanju izbora.

Srebrenica je još od prije izbora bila u žiži javnosti. Zbog svega što ovaj grad prati na neregularnosti i moguće malverzacije ukazivalo se još i tokom kampanje.

Ključna problematika odnosila se na krađu identiteta građana prijavljenih u Srebrenici. U tom organiziranom lancu bh. građani su bez svog znanja prijavljivani u Srbiju, odakle se glasalo za kandidata SNSD Mladena Grujičića.

To nije bio jedini problem, mnogo je i onih iz Srbije koji su preko noći postajali građani Srebrenice i autobusima dolazili na glasanje, naravno za Grujičića.

Kruna svih problema bilo je hapšenje Bege Bektića, osumnjičenog za organizirani kriminal u vezi sa izbornim prevarama. Ta Bektićeva grupa krala je identitet bh. državljanima koje su, potom, prijavili u Srbiji kako bi osigurali sigurni glas za Mladena Grujičića.

Očito je sve ovo stavilo veliki teret na leđa članovima CIK-a pa već više od mjesec dana nisu izašli u javnost s usaglašenim stavovima.

Maksidu Pirić, portparolku CIK-a BiH pitali smo zna li se termin održavanja sjednice o izborima u Doboju, Travniku i Srebrenici, a kazala nam je da za sada nema najava.

Summa summarum, sezona izbora u Bosni i Hercegovini po svoj prilici bit će nastavljena. Nakon Lokalnih u državi, pa u Mostaru, slijedi još po jedna izborna runda u Srebrenici, Doboju i Travniku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *