Afera ‘ASIM’: Istraga protiv tri osobe, Sarajlićeva moć ne slabi

Published On 12. January 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Vrabac

Skoro je prošla godina otkako je javno objavljen audiosnimak čiji je glavni akter Asim Sarajlić, a u vezi sa „završavanjem glasova delegata“ za izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Osim Sarajlića na snimku se čuju glasovi još tri osobe, a snimak je javno objavio načelnik općine Novi Grad Semir Efendić koji je izgubio u utrci za predsjednika KO. Tada je „završenim glasovima“ izabran Fikret Prevljak.

Iz Tužilaštva KS potvrdili su za Novinsku agenciju Patria da se provodi istraga protiv tri osobe.

„U navedenom predmetu istraga je u toku protiv tri osobe. Dakle, aktivno se provode istražne radnje i prikupljaju dokazi. U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage, u ovom trenutku ne možemo saopćiti više informacija“, navela je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Nakon izbijanja afere, Sarajlić je podnio ostavke na sve stranačke dužnosti čime je indirektno priznao autentičnost objavljenog snimka, a nikada nije negirao niti njegov sadržaj niti da je vodio takav razgovor.

Zbog sadržaja tog snimka, SDA je bila prinuđena noć uoči sjednice Skupštine KS 3. marta 2020. godine na kojoj je potvrđena nova Vlada KS promijeniti dva ministra. To je zahtijevao tadašnji član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara i zastupnik u Skupštini KS ukoliko žele da podrži tu vladu. Čampara je bio 18. glas i SDA nije imala izbora. Umjesto Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića čija je imena kompromitirao Sarajlić, predloženi su Kenan Alikadić i Hajrudin Grabovica. Čampara je tada glasao za Vladu, ali je nastavio tražiti Sarajlićevu odgovornost, očitovanje SDA i njenog rukovodstva o procesu izbora čelnika KO SDA Sarajevo kao i ponavljanje izbora za predsjednika. Takvom Čamparinom zahtjevu nije udovoljeno. Nakon što je shvatio da se stvari neće promijeniti, Čampara je putem otvorenog pisma podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA u septembru 2020. godine. U svom pojašnjenju tada je naveo da je na udaru njegova čast, porodica, saradnici i to u režiji Osmana Mehmedagića direktora OSA-e, a čije se ime spominje i u samom audiosnimku. Kako je Sarajlić kazao sa Osmicom je obilazio i završavao ljude pa i kada je riječ o izboru gradonačelnika Sarajeva.

Konačno, Čampara izlazi iz SDA kada je stavio potpis na zahtjev za smjenu Vlade KS 9. oktobra 2020. godine.

Nakon izbijanja afere „Asim“ u njegovu zaštitu stao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. U jednoj od svojih izjava kazao je da „će biti afera i korupcije“, ali da će se stvari rješavati.

Do danas nije ponovljen izbor prvog čovjeka KO SDA, a nakon izbornog kraha u Kantonu Sarajevo gdje je SDA izgubila tri načelničke pozicije i ostvarila manji broj vijećnika u pojedinim vijećima, izvjesno je da će Prevljak odstupiti sam s tog mjesta.

Kada je riječ o Sarajliću, on je još uvijek delegat u Domu naroda PS BiH, a sve se glasnije govori da još uvijek ima utjecaja na brojne procese iako formalno više ne zalazi u Centralu SDA.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *