TRIBISTOVO Mjesec od nezapamćene tragedije: Osmero mladih u smrt otišlo s nepunih 20 godina

Published On 1. February 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

Kako su pokazali rezultati analize krvi, kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljenmonoksidom

Danas (ponedjeljak) se navršava mjesec od nezapamćene tragedije u mjesto Tribistovo na putu za skijalište Blidinje kada je na novogodišnje jutro usljed trovanja ugljenmonoksidom smrtno stradalo osmero mladih iz Rakitna i Posušja.

U tragediji koja je duboko potresla cijelu BiH, ali i region živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Ovi studenti prve godine Sveučilišta u Mostaru i Splitu, podsjetimo, zajedno su proslavljali Novu godinu u jednoj vikendici, a u jutarnjim satima su pronađeni mrtvi.

Kako su pokazali rezultati analize krvi, kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljenmonoksidom sa utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna.

Prema preliminarnom izvještaju nakon vještačenja koja su obavljena na licu mjesta, a kako nam je to jučer potvrđeno iz MUP-a ZHK, utvrđeno je da su agregat, dimnjak i šporet na drva tehnički bili ispravni.

Također, tokom dosadašnje istrage, sve ukazuje na to da su ispušni plinovi iz agregata koji je radio u pomoćnom objektu vikendice, odnosno, ugljenmonoksid kroz poluotvoreni prozor napunili prostoriju u kojoj se nalazilo osmero mladih i koje je taj otrov relativno brzo i usmrtio.

Pomoćni objekt je, ustanovljeno je, bio potpuno zatvoren, a od prostorije u kojoj su se nalazili stradali dijelio ga je samo jedan prozor, koji je nađen napola otvoren.

U Tužilaštvu ZHK , praktično, samo čekaju službenu potvrdu tih nalaza.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *