SDA u šahu: Hoće li odbiti smjenu Grubeše uprkos njegovom skandaloznom odnosu prema ANU BiH

Published On 20. February 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Tema o tome kako je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine odbilo upisati u Registar pravnih osoba Akademiju nauka i umjetnosti države Bosne i Hercegovine (ANUBiH), ne obazirući se na odluku Ustavnog suda po kojoj to treba izvršiti, sigurno će se tretirati i na sjednici Predstavničkog doma PSBiH 25. februara kada je na dnevnom redu zahtjev o smjeni Josip Grubeše, ministra pravde BiH.

Odluka Ustavnog suda se mora sprovesti ako poštuješ državu u kojoj živiš, a naučili smo da HDZ BiH, Dragan Čović i njegovi kadrovi, u šta spada i Grubeša, ne žele sprovoditi bilo šta što je u interesu države BiH.

Jednostavno je objasniti zašto je Grubeša odbio u ovom slučaju upisani Akademiju nauka i umjetnosti države Bosne i Hercegovine u registar. Pa zato što je Akademija jedan od stubova državnosti BiH, a oni žele da se sve svede na etnički nivo, da ne postoje institucije koje predstavljaju državu.
Na sceni je opasno zagovaranje da ne može postojati bosanskohercegovačka akademija, nego bi htjeli da postoji Srpska, Hrvatska, Bošnjačka, a sve iz razloga da bi negirali opstojnost Bosne i Hercegovine. Na kraju lijepo je to pojasnio i Muris Čičić, novi predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, kojeg je ova vijest ipak malo iznenadila.

Grubešina smjena nije pokrenuta zbog posljednjeg skandaloznog djelovanja, nego ranijih neodazivanja Privremenoj istražnoj komisiji. No, svakako bi odbijanje ANU-a BIH u Registar mogao pomoći zastupnicima da shvate o kakvoj je političkoj figuri riječ.

Posebno će biti interesantno pogledati glasanje zastupnika SDA, jer podsjećamo, od sedam prisutnih članova Privremene istražne komisije, inicijativu je podržalo šest, dok je Alma Čolo iz SDA bila uzdržana.

Tada se usudila i javno reći da je ona pozicija, te da ne može podržati smjenu koalicionog partnera. Iako je na sjednici bio i Zlatan Begić (DF), koji je podržao smjenu Grubeše, Čolo se ponijela kao da DF nije dio vladajuće koalicije.

Sada uz nove opstrukcije vidjet ćemo je SDA-u važnija vlast ili država BiH. Jer Akademija je jedan od stubova državnosti BiH, a nikako to nisu koalicioni ustupci zbog mira u vladanju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *