BAKIROVE PROGNOZE ZA APRIL: Ipak je bila samo gorka šala koju ćemo zasladiti hurmama

Published On 1. April 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Ernad Metaj

Danas je svjetski dan šale. Objektivno nije nam do smijeha. Nažalost 1. april je jednako tužan kao mnogo dana iza nas u kojima nas političari zamajavaju lošim šalama. Tako se s nama još prije 4 mjeseca našalio predsjednik SDA Bakir Izetbegović kada je najavio april 2021. kao mjesec kada će se u BiH početi živjeti normalno jer će vlast nabaviti vakcine. 

–    Dolazi vakcina – januar, februar, mart. Razmahaće se ponovo ekonomije razvijenih zemalja koje konzumiraju naše proizvode iz Bosne i Hercegovine. Otvorit će se granice. Doći će turisti ponovo u Bosnu i Hercegovinu. Čekajmo taj april iduće godine, obećavam da to neće biti 1. april, nego mjesec april u kojem će to, ako Bog da, da krene na bolje, rekao je gostujući u dnevniku O kanala.

Iz centrale SDA umjesto Izetbegovića ovih dana nam o vakcinama govori sekretar te stranke i čovjek koji je čitav radni vijek proveo u politici Halid Genjac. Za to vrijeme Genjac je evidentno razvio loš smisao za humor. Iz centrale SDA čija nam je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković osigurala više hurmi nego vakcina poručuju da nije do SDA. Njihovih predstavnika koji jesu u svim strukturama vlasti je kako tvrdi Genjac najmanje na pozicijama koje imaju ovlasti i obavezu da nabave vakcine. Prstom upiru u kadrove SNSD-a i HDZ-a, ali nikad neće podići ruku da se neko od njih sankcioniše, jer su to njihovi ortaci s kojima su naučili da se šale na račun onih koji su ih birali, ali i onih koji to nikada ne bi učinili.

Neostvareni ginekolog koji je personifikacija “abortus” politike nije naučio da se s onima kojima se smrt nudi kao jedinu izvjesnost ne smiju zbijati neslane šale. Proročanske vizije svog predsjednika o normalizaciji života u BiH Genjac bi relativizirao zbrajanjem sadake koju je BiH dobila u vakcinama glorificirajući sposobnost kadrova vlastite stranke kao “prosjaka” koji su u tome bolji od onih iz drugih stranaka.

–    U državi trenutno imamo više od 100.000 doza vakcina, koje smo, ponavljam, nabavili upravo zahvaljujući naporima predsjednika Izetbegovića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Nažalost, Izetbegović, Turković i ostali kadrovi SDA ne provode postupak vakcinacije. Da je i to u njihovoj nadležnosti, vjerovatno bi taj proces tekao mnogo brže. Sistem, naročito onaj dio koji je nadležan za proces masovnije imunizacije, je trom, vjerovatno baš zbog toga što u njemu nema kadrova SDA, mrtav ozbiljan nam je poručio Genjac.

I tako, 1. april je, za političare građani su odavno samo “dobro uštimani mrtvaci”. Ko preživi ovaj april sjećat će se i drugih izjava Bakira Izetbegovića u finišu prošle godine.

–    Epidemija je pogodila cijeli svijet. U nekim zemljama je umiralo dnevno 1.500 ljudi od koronavirusa, neke su izgubile desetine miliona radnih mjesta. BiH nije iznimka, ali smo prošli bolje od neke prosječne zemlje. Za osam mjeseci smo imali mrtvih kao što su neke države imale dnevno, a izgubili smo nešto manje od tri posto radnih mjesta, poručio nam je Izetbegović iz ZDK koji je ostao posljednji bedem nekada velike stranke.

Čini se da je Izetbegović ipak požurio sa prvoaprilskim šalama, a nama odavno nije do smijeha. Život u BiH nije nimalo sladak, bez obzira koliko hurmi dobili za donacije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *