Gospodo stranci, ne tražite promjene s onim koji ni toalet papir ne umiju kupiti

Published On 26. April 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Nakon najave okrupnjavanja opozicije strane diplomate u BiH, a posebno ambasador SAD-a i šef Delegacije EU ne bi trebali imati više razloga da razgovor o izmjenama Izbornog zakona svode na lidere SDA i HDZ-a. Opozicija iz RS-a ima značajnu snagu u Parlamentu BiH, a prema riječima predsjednika PDP.a Branislava Borenovića kao tačku oko koje se može napraviti konsenzus upravo se navodi Izborni zakon.

Da strane diplomate ipak ne drže do riječi moglo bi se zaključiti nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem prije četiri dana. To su lideri stranaka koje zajedno sa SNSD-om Milorada Dodika već mjesecima nisu u stanju nabaviti toalet papir za potrebe državnih institucija. Državu bi opet čini se po strancima trebali da grade oni koji su je uneredili toliko da više ne žele ni počistiti smrad koji ostavljaju za sobom.

Iako se u saopštenju navodi kako je to reakcija na zapaljivu retoriku koja ima za cilj da se promovira dijalog o vladavini prava, ali i izbornim i ustavnim reformama. Ovim sastankom se opet podgrijava teza da se dogovor želi postići ispod stola iako su ambasadori Kvinte javno iznijeli stav da se u razgovore moraju vratiti u Parlament BiH i uključiti predstavnici CIK-a i NVO-a.

Svojim postupcima strane diplomate faktički nagrađuju SDA i HDZ koje već tri godine BiH drže u permanentnoj krizi tako što nikada nisu implementirani izborni rezultati. Ove dvije stranke glavni su krivci što Federacijom BiH upravlja vlada u tehničkom mandatu, baš kao što je slučaj i sa HNK-a.

Čini se da ambasador SAD-a i šef Delegacije EU žele pokazati mišiće tako što bi se postigao kakav-takav dogovor bez obzira hoće li isti BiH istinski povesti ka EU integracijama i poštivanju ljudskih prava.Na to ukazuje i nada koja posljednjih dana izvire iz hrvatskih medija da bi u cijelom procesu trebao biti žrtvovan predsjednik DF-a Željko Komšić koji se ponovo nametnu kao nepremostiva brana realizaciji želja etnonacionalista.

Ako istinski žele dobro BiH strane diplomate trebaju pothitno prestati davati snagu kočničarima napretka BiH. Ustavne reforme traže široki konsenzus i opasno je i pogrešno ih svoditi na razgovor dva ili tri lidera koji ne mogu dobaciti dalje od održavanja tenzija, pa čak i po cijenu huškanja ratom.

Svaki laik u BiH zna da međunarodna zajednica može ako istinski želi napraviti pritisak i primorati domaće političare da budu kooperativni. U tom pravcu sigurno bi pomogle sankcije, ali i provjera privatnih računa u svijetu onih sa kojima se pregovara. Bez toga ostaje opravdana sumnja da strancima ipak odgovaraju kriminal i korupcija u BiH.

patria.ba 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *