Šta načelnik generalštaba Srbije radi u Banja Luci, a da nije prisutan ministar odbrane BiH

Published On 30. April 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Delegacija Ministarstva odbrane Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem jučer je boravio u posjeti Banjoj Luci.

Vojin Mijatović (SDP) u vezi ove posjete uputio je javna pitanja nadležnim institucijama, tačnije ministru odbrane Sifetu Podžiću, direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću i direktoru SIPA-e Darku Ćulumu.

“Delegacija Ministarstva odbrane Srbije na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem juče je boravila u posjeti Banjoj Luci. Gospodo šta načelnik generalštaba susjedne države traži na teritoriji naše zemlje u momentu kada nacionalni lideri u našoj zemlji otvoreno zveckaju oružjem i ponovo prizivaju sukobe?

Šta načelnik generalštaba susjedne države radi u Banja Luci, a da nisu prisutni ministar odbrane BiH ili neko od generala iz oružanih snaga BiH? Tražim hitno bez odlaganja da direktori OSA-e i SIPA-e izvesti javnost koji je razlog ove posjete! U Bosnu i Hercegovinu su svi dobrodošli, ali se zna da vojne strukture druge zemlje mogu i trebaju da se sretnu samo sa vojnim strukturama naše zemlje. U ovom trenutku ste dužni građanima date hitan odgovor povodom ove u najmanju ruku čudne posjete”, kazao je Mijatović.

S obzirom da su reakcije skoro uvijek zakašnjele, a mnogobrojna pitanja ostala bez odgovora, sumnjamo da će iko od prozvanih odgovoriti na ovakva pitanja.

Zanimljivo je da o razlozima posjete nije informirano ni Ministarstvo odbrane BiH koje bi formalno trebalo biti domaćin visokoj vojnoj delegaciji susjedne države, budući, poznato je, entiteti nemaju nadležnost nad pitanjima odbrane.

U medijima, također, nisu objavljene najave, a ni izvještaji sa detaljima posjete načelnika Generalštaba Vojske Srbije Banjoj Luci.

Mojsilović je jedan od najiskusnijih oficira Vojske Srbije. Od značajnijih operativnih dužnosti obavljao je dužnost načelnika operativnog odjeljenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamjenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *