UZ MIRIS ĆEVAPA Danas je Lažni praznik rada u državi potlačenih radnika i nezaposlene mladosti

Published On 1. May 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se danas širom svijeta. 

U Bosni i Hercegovini neki će ga dočekati slavljenički iako razloga za slavlje nema. Nezaposleni će sada već u duhu tradicije “udariti” po jagnjetini i ćevapima na izletištima širom države. Administracija i uhljebljeni na državne jasle će se također pridružiti u slavlju. Savko po svojoj tradiciji. 

Rijetki će protestovati tražeći svoja radnička ili prava na posao.

U Sarajevu, nakon konferencije zakazane u 11.00 sati, Saveza samostalnih sindikata slijedi nekoliko protesta.

Rudari su već na ulicama Sarajeva. Kako su i najavili iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine simbolično su se okupili na 1. maj koji se obilježava kao Dan rada.

Ranije su poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

Okupljanje je počelo na platou Željezničke stanice u Sarajevu, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

U 11.30 sati na ulicama Sarajeva, tačije ispred zgrade Vlade FBiH bit će Sindikat metalaca FBiH, a istovremeno će s metalcima na istom mjestu stajati i članovi Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

U 12.00 kreće performans Irine Lovrić koji pred zgradom Parlamenta BiH organizuje Građanska akcija.

Sat poslije Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti organizuje prvomajski marš.

Protesti i ćevapi na dan međunarodnog praznika koji to odavno nije. Jer odavno radnik nema razloga da se raduje 1. maju. Mnogo ih  je radilo cijeli život i nikada nije dočekalo penziju, mnogi će provesti život i neće zaraditi penziju.

Veliki broj će umrijeti a neće naplatiti potraživanja.

Šta je onda 1. maj? Nije lo to praznik kojeg više nema, za radnike kojih više nema.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *