Sjednica Općinskog vijeća Hadžići :Predsjedavajući Mirza Mušanović  prekinuo sjednicu

Published On 7. May 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

 Tako se, na žalost , nastavlja ružna slika sa sjednica Općinskog vijeća Hadžići.

I pored negodovanja većine vjećnika iz opozicije predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Mirza Mušanović  (SDA) samoincijativno je, prilikom razmatranja tačke dnevnog reda vijećnička pitanja, odgovori i incijative ,prekinuo sjednicu Općinskog vijeća Hadžići.

Admir Mujanović,( NB ) govorio je o zloupotrebi govornice na sjednici Općinskog vijeća, o kršenju poslovnika o strane Općinskog načelnika  Hamde Ejubovića, koji se, kako je kazao, stavio iznad vijeća. Na predhodnom sjednici rekao da će on odlučiti na koja vijećnička pitanja će  odgovriti a na koja ne. Čak šta više , kazao je ,da se takve incijative i pitanja vijećnika, za koje on odluči,  neće ni štampati u vijećničkim materijalima. To  je kršenja zakona, poslovnika, kodeska ponašanje,time se  načelnik stavlja   iznad  Općinskog  vijeća, najvećeg organ vlasti.Mi smo predstavničko tijelo građana, mi smo također birani, i načelnik nema pravo da nama određuje koja pitanja građana mi možemo postaviti, a koja ne.Koja mu  se  sviđaju da će odgovoriti, a koja neće ni  da se nađu  u materijalima za sjednicu Općinskog vijeća,i tretirati  ih kao da nisu ni postavljena. To je zloupotreba vlasti.Znamo da je pojedne vijećnike  stranke za  BiH, načelnik  poredio sa presuđenim  ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem, da je vijećniku SDP-a  kazao da govori kao Dodik i tome slično. Načelnik općine  zloupotrebljava svoj položaj, grubo vređa vijećnike samo zato što  otvoreno govore o  problemima građana . Meni je na prošloj sjednici Općinskog vijeća, nakon  diskusije  prijetio fizičkim napadom i ja sam ga prijavio policiji.Ova govornica  treba da služi da riješavamo životna pitanja građana, a ne za neke lične obračene, istakao je Mujanović.

Mi samo iznosimo probleme građana, to je naša dužnost i obaveza.Zbog toga  nebi smijeli  doživjeti neugodinosti i uvrede, zato što se nekom ta diskusija ili pitanje ne sviđa, kazao je Mujanović.

Repriku na diskusiju Mujanovića  imao je vijećnik SDA, a kada su se za diskusiju javili i drugi vijećnici, na opće iznenađenje svih prisutnih predsjedavajući Mirza Mušanović,samoincijativno je  prekinuo  sjednica.

Većina vijećnika iz opozicije  suprostavila se takvom  radu predsjedavajućeg govoreći da  on na to  nema pravo,da zlopotrebljava  funkciju predsjedavajućeg.

Najviše su negodali vijećnici NiP, koji su kazali da imaju postaviti  više vijećnička pitanja i ako predsjedavajući prekine sjednicu , kako je najavio, da neće izaći iz sale.

Tako se, na žalost , i ovog puta nastavlja ružna slika sa sjednica Općinskog vijeća Hadžići.

Zamućivanje izvorišta vode

Predhodno se najviše raspravljalo po izvještaju o radu i poslovanju JKP „Komunalac“ i problemima snadbjevanja vodom za piće.Posebno je to izraženo na vodovodu Krupa, s čijeg se izvorišta   snadbjeva najveći broj građana.Naime, prilikom većih kiša dolazi do zamućivanja vode, a ovaj problem izražen je i na izvorištima Malotina, Dukat i Bjelotina.Kako bi se bar donekle suzbili problemi vijećnici su tražili da se u rezervoare ugradi prečistači za vodu.To su isto  tražili i za otpadne vode, kanalizaciju u Tarčinu , koja se ulijeva u vodotoke.

Bespravna sječa ostavila posljedice

Već gotovo 15 godina u informacija JKP „Sarajevo-šume“ govore  da je na području općine Hadžići najveća bespravna sječa u KS,te je neminovnost, ako nadležni  nešto ne preduzmu, da se mogu desiti  posljedice većih razmjera, što se nažalost i desilo.Na pojedinim pdručjima šuma je toliko posječena, da je ostala samo golet.

Govorilo se da pojedina domaćinstva ni danas,  u 21 vijeku, u svojim kućama nemaju vodu za piće, što predstavlja veliki problem građana.

Hamdo Ejubović načelnik općine Hadžići je istakao da na čak 26 lokalnih vodovoda ne upravlja KRO „Komunalac“,a problem nestašice posebno je izražen u ljetnom periodu.

-Tada se šalju cisterne za vodu, tako da građanima, koliko je to god moguće, izlazimo u susret, kazao je načelnik Ejubović.

Proha predsjednik OIK

Većinovom glasova za predsjednika Općinske izborne komisije izabran je Eldar Proha, pomoćnik načelnika općine Hamde Ejubovića.

-Kako smo čuli na sastanku komisije oko njegovog izbora nisu  se mogli složiti ni u  samoj stranci SDA.Smatram je izabran suprotno zakonu, jer predsjednik Općinske izborne komisije ne može biti stranački opredjeljena osoba, kazao je Mirsad Dupovac (SDP).

Parcelacija naselja

Nastavlja se sa prodajom najljepši predjela općine Hadžići. Ovog puta , većinom glasova,usvojene su odluke  o  provođenju planova parcelacije naselja Tinohovo, Češće, Lokve 1, Olimpik 4, Brezovača i Mokrine.

Građani posebno strahuju da li će se prodati Veliko polje na Igmanu, što je duži period namjera vlasti u Hadžićima.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *