Bajram – namaz : Džamije u Hadžićima pune vjernika

Published On 13. May 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana, koji traje tri dana.

Ramazanski bajram je blagdan kojim se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta.

U BiH bajram-namaz se klanjao u više od 800 džamija.

U Sarajevu je centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji. Hutbu je  održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

 Budimo odlučni

-Naša domovina Bosna i Hercegovina jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onih koje smo ostavili iza sebe. I danas, kao i uvijek, neka su nam na umu riječi hazreti Omera, koji je rekao: Ne bojim se velikog broja neprijatelja koji je pred nama, strah me je velikog broja grijeha i poroka koji su u nama.

Zato se borimo i budimo ustrajni u borbi s našim slabostima. Neka nas ne obuzimaju malodušnost i beznađe. Budimo odlučni i dosljedni u slijeđenju našega cilja: da budemo dobri i iskreni muslimani, predani Bogu, odani zemlji i narodu, u svojoj domovini i na svome.

“Podijelite radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima”, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Poštujuće preporuke zbog pandemije, i  sve džamije na području hadžićke općine na Bajram-namazu bile pune vernika, a u mnogima od njih klanjano je i vani. Tako je bilo i u centralnoj džamiji u Hadžićima.Redovi su bili čak i preko mosta rijeke Zujevine,

Nakon klanjanja namaza uslijedilo je čestitanje i polazak kućama kako bi se radost Bajrama podijelila sa svojim najdražima, a najmlađi su se, kao i uvijek, obradovali bajram-bankama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *