PUT NESTANKA BiH SDA je stvorila akademske hudnike koji gravitiraju između neznanja i nesposobnosti!

Published On 28. May 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Rasim BELKO (rasim@nap.ba)

Nastavak…

U tekstovima koji prethodiše ovom objašnjavali smo koliko je urušen obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, koliko su ga inficirali korupcijom zaraženi profesori, intelektualci i politički podanici koji su zahvaljujući tom podaništvu dobijali pozicije. 

Međutim, da bi svoja imenovanja i postavljanja opravdali kakvim takvim dokumentom posezali su za kriminogenim djelovanjem falsificiranja obrazovanja, odnosno kupovanja i sređivanja svog znanja stranputicama kakve samo aktuelni vlastodršci poznaju.

S obzirom da SDA vlada od sticanja nezavisnosti BiH do danas jasno je da su oni najviše zatrovali naše obrazovanje, ali ne treba sumnjati da takvog obrazovnog kukolja ima u svim drugim strankama.

No, SDA je počinila jedan mnogo veći zločin spram obrazovnog sistema, zločin koji se odražava generacijski, stvarajući kadrove koji su išli uslovno rečeno pravilnim putem kroz obrazovanje, ali im znanje nije imao ko prenijeti. Bolje rečeno predavali su im kojekakvi stranački profesori, a koji ni sami nemaju kvalificirano i potrebno znanje.

Za takve potrebe izmišljale su se visokoškolske ustanove, poput Američkog univerziteta i njegove Nacionalne sigurnosne akademije, koji danas prolaze nekoliko istraga.

A svojevremeno su služili SDA armiji podobnika, da imaju gdje prosipati svoje neznanje. Među onima koji su skrnavili obrazovni sistem je aktuelni ministar sigurnosti države Selmo Cikotić, koji je čak bio i dekan jednog fakulteta AU. A koliko je njegovo znanje najbolje pokazuje posao koji obavlja, jer sve više djeluje kao da ni Cikotiću nije jasno zašto je tu gdje jeste. Sigurnost države konstantno je ugrožena, a ministar bio i ostao oslobođen potrebnog znanja i vještina da tu nesigurnost rješava.

A tezu o sistemskom urušavanju obrazovanja potvrdit će još jedan iz oblasti sigurnosti. Samir Rizvo, Cikotićev pomoćnik, također je bio dio profesorskog kadra na AU. I jedan i drugi bezbjednjak dokaz su da je profesorsko predavanje iz šupljeg u prazno bila osnovna materija djelovanja, jer koliko znaju toliko im se vide rezultati. A malo šta se u tim rezultatima vidi da valja.

Bliski SDA strukturama su Enes Bezdrob (član Nezavisnog odbora za nadzor rada FUP-a), Tašo Dacić (penzionisani brigadir MO BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu), te Almir Džuvo, nekadašnji šef OSA-e.

Kada pogledaš koliko profesora ima SDA u svojim redovima, koje je ta stranka gurala i gura i danas u vrh kao eminentne stručnjake, zapitaš se zašto je Bosna i Hercegovina žabokrečina u kojoj od sarajevskog tramvaja do državnih procesa sve kasni, sve je u blatu i mulju.

Prosto je nevjerovatno da pored svih tih “eminentnih akademika” ta stranka nije u stanju izboriti se sa političkim protivnicima i povesti državu pravim putem. Još je nevjerovatnije da se kadrovi SDA sve više ismijavaju u javnosti kada pokušaju ispasti pametni, a da lider Bakir Izetbegović više zasjeda po kafanama s Dodikom i Čovićem, nego po tim visokoškolskim ustanovama.

Do koga je onda. Kako je moguće da SDA nije u stanju kreirati osnovna, jednostavna rješenja, a kamoli iznjedriti i kadrove i programe za jačanje države i društva pored toliko akademika i znalaca.

Moguće je. Jer niti je SDA briga da kreira programe za bolje sutra, niti su akademici u stanju voditi procese koji im se dodjeljuju po imenovanju na funkciju. Očito je da neprijatelji Bosne i Hercegovine savršeno poznaju našu neuređenost i neobrazovanost naših predstavnika, pa nam zahvaljujući tome i mogu bacati koske zabave i zavade, dok je država na koljenima.

Čak mi je teško SDA kadrove više nazivati kriminogenim kadrovima. Jer, da bi bio kriminalac moraš imati životni fakultet, srce duplo veće, a pamet razvijenu kako bi izbjegavao sve one prepreke koje ti sistem i zakon postavljaju. Na kraju krajeva moraš imati i ono na M da bi se tim bavio.

Ovi od toga ništa nemaju, oni su samo podobni hudnici, koji gravitiraju između poniznosti stranačkom šefu i udobnom životu.

Za njih su kriminalci akademici i moralne vertikale.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *