Budite oprezni tokom kupanja u rijekama, jezerima, moru i bazenu, evo i zašto

Published On 19. August 2021. | By saliha | Magazin

Bakterije, virusi, razne čestice, hemijske supstance ili toksini na različite načine dovode do tegoba, a jedno od potencijalno najopasnijih stanja je keratitis

Ljeto je i veliki broj ljudi spas od vrućina nalazi u kupanju u rijekama, jezerima, morima ili bazenima. Međutim, ono što treba znati i zbog čega treba biti oprezan je to da se brojna očna zapaljenja, kaže dr. Enesa Begović, oftalmologinja, mogu pojaviti upravo prilikom kupanja u kontaminiranim vodama. Ovu grupu oboljenja nazivamo vodom uzrokovane očne bolesti.

Brojni uzročnici

– Neophodno je znati da kontaminacija vode ne podrazumijeva samo prisustvo mikroorganizama (bakterija ili virusa), već i raznih čestica, hemijskih supstanci ili toksina, koji na različite načine dovode do očnih tegoba. Jedno od potencijalno po vid najopasnijih stanja je keratitis, odnosno upala rožnice, uzrokovana akantamebom, koja se nalazi u svim vodama, stajaćim, tekućim, ali i u domaćinstvima te u tečnostima za čuvanje kontaktnih leća – kaže dr. Begović

Ukoliko planirate ići na kupanje na neku rijeku ili u vodu gdje se kupaju i životinje, napominje ona, treba znati da voda može biti zagađena izlučevinama životinja koje kasnije izazivaju infekcije kod ljudi. Brojni su uzročnici infekcija u ovoj grupi: toksoplazma, toksokara, leptospira, jersinija i druge.

Jaki bolovi

– Opasnost za oči predstavljaju i fabrička postrojenja ili prisustvo otpadnih voda koje mogu sadržavati različite hemikalije kao što su deterdženti i slično. Kupanjem u ovakvoj vodi dovodi do toksičkog konjunktivitisa s izraženim bolovima u očima, iritacijom, crvenilom i pojačanim suzenjem. U ovim slučajevima radi se o hemijskim opekotinama oka – govori dr. Begović.

Interesantan je podatak, dodaje naša sagovornica, da su članovi jednog veslačkog kluba prilikom takmičenja na Novom Zelandu iznenada osjetili jake bolove, pad vida i iritaciju u očima, što je bilo uzrokovano upravo hemijskim supstancama koje su dospjele do rijeke na kojoj se takmičenje održavalo. Također, naftne mrlje ili derivati nafte koji se akcidentalno nađu u vodama na sličan način dovode do oštećenja površine oka.

Mehanička oštećenja

U mehaničke povrede, kaže dr. Begović, uvjetno rečeno, možemo ubrajati i sva ona stanja u kojima je, usljed oštećenog suznog filma koji bi trebalo štititi oči (pretjerano sunčanje, vjetar, trljanje očiju, upotreba rekvizita za kupanje)n olakšan put infektivnog agensa koji onda lakše dovodi do infekcije.

Prilikom vožnje skuteran usljed razvijanja velikih brzinan može doći do mehaničkih oštećenja rožnice te je potrebno obavezno nositi zaštitne naočale tokom ovih aktivnosti.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *