Sprema li Lukač Ruben 2: Propagandni rat Dodikovog policajca, hoće li Tadić reagirati?

Published On 28. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, slijepo slijedi politiku Milorada Dodika, te za račun stranačkog šefa uznemirava javnost iako s pozicije koju obnaša to nikako ne bi smio činiti.

On je, naime, izjavio je da vlasti u Sarajevu i Zapad zatvaraju oči na ekspanziju radikalnog islama u BiH.

Lukač je istakao da bošnjačke vlasti nikada nisu htjele početi borbu protiv širenja vehabijskog pokreta i formiranja paradžemata na teritoriji BiH.

Da Lukač laže dokaz su niz akcija, ali i strategija koju Bosna i Hercegovina slijedi i potpuno je opredijeljena za borbu protiv terorizma.

Na kraju uspostavljena je i Grupa za borbu protiv terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma (Udarna grupa) koja  radi pod vodstvom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i nadzorom Ministarstva sigurnosti BiH, te se postavlja pitanje hoće li glavna tužiteljica Gordana Tadić saslušati Lukača u vezi izjava koje je dao.

Ali nije Lukaču konačni cilj da se eventualno spriječe neke terorističke radnje, već stvaranje slike o Bošnjacima kao divljacima i teroristima, i to bez ikakvih dokaza, a samo u BiH luksuz na ovakvo ponašanje ima jedan ministar unutrašnjih poslova.

Da podsjetimo Lukača utemeljenjem Udarne grupe za otkrivanje krivičnih djela terorizma, institucionalizirana je borba protiv terorizma u Bosni i Hercegovini te bi on sva eventualna saznanja morao proslijediti na odgovarajuće adrese, a ne po medijima bliskim SNSD-u pričati bajke.

Da ne znaju raditi svoj posao i da nisu sposobni za to u MUP-u RS su dokazali su 2016. godine. Tada je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske obustavilo istragu koja se odnosi na krivično djelo terorizam protiv 31 osobe uhapšene prije godinu dana u akciji kodnog naziva “Ruben”.

Hapšenja su tada izazvala brojne kritike bošnjačkih zvaničnika uz tvrdnju da se radi o aktivnostima kojim se žele zaplašiti povratnici Bošnjaci u RS-u, a što će ispostaviti istinitim. Zato Lukač danas ponovo govori o navodnoj radikalizaciji, pa se s pravom postavlja pitanje spremaju li možda akciju Ruben 2.

Zato je važno da Tužilaštvo BiH zatraži eventualno sve podatke od Lukača, koji je sve ovo mogao i prezentirati na Udarnoj grupi, ali su mu draži mediji, no, sve je to pročitana priča.

Sporazumom svih policijskih agencija u BiH o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj suradnji u borbi protiv terorizma, koji je potpisao i Lukač, obavezuje ga na blagovremenu razmjenu informacija, ali to svakako ne uključuje propagandu koju provodi! Ozbiljni policijski službenici ne služe u političke svrhe, jer je poznato kako takvi na kraju završe.

Lukač je čini se odabrao stranu, politika prije profesionalizma.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *