KORISNO Kako prehrambene navike utječu na zube

Published On 31. August 2021. | By saliha | Magazin

Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, one imaju antimikroban učinak i sprečavaju rast bakterija u ustima

Kako bi spriječili pojavu karijesa kao idealno rješenje javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, no često to nije moguće izvesti. Osim što biste trebali redovno koristiti zubni konac i posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje, možete svojim prehrambenim navikama utjecati na smanjenje rizika od karijesa.

Pijte više mlijeka – Američki su istraživači ispitanicima ponudili mlijeko, vodu i sok od jabuke. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine jedni su nakon obroka popili čašu mlijeka, drugi vode, a treći sok od jabuke. Ustanovljeno je kako je mlijeko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa.

Jedite više vlakana –  Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suhe šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz usta.

Žvakaća guma bez šećera – Ako niste u prilici očetkati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će spriječiti razmnožavanje bakterija u ustima, privremeno.

Grickajte grožđice – Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, što ih čini

neprijateljima zdravlja zuba, one imaju antimikroban učinak i sprečavaju rast bakterija u ustima.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *