Rast administracije u Hadžićima :Za samo tri godine načelnik Ejubović u stalni radni odnos primio čak 12 činovnika

Published On 31. August 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

 Foto: Dokazi sve kazuju

 Mada bi se broj administrativaca trebao mjeriti brojem stanovnika, u Hadžići to određuje načelnik i rukovodioci službi, a  potvrđuje većina u Općinskom vijeću.

Prije rata u općini Hadžići radilo  nešto više od 20 službenika. Sa Općinskim sudom, Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom…koji su tada bila u sastavu Općine,  bilo zaposleno više od 70 radnika.Danas samo u Općini Hadžići ima više činovnika  nego ranije sa ovim službama.Tada su  imali razvijemo metalni, drvnu industriju, građevinastvo, poljoprivredu, radilo više od 6.500 radnika.

Ovi danas uništili DI „ Bjelašnicu“, giganta koji je izgradio Hadžiće, i koji je nakon rata radio punim kapacitetom. Nema ni GP „Ingrap“, koji je radio i van granica naše zemlje.Samo u ova dva kolektiva uništeno više od 1.200 radnika. Nema ni poljoprivredne zadruge „Tarčin“, koja je bila vodeća u KS. I to je uništeno.

Danas  raste administracija, mada je tada bilo daleko više posla, po razvijenosti Hadžići bili na desetom mjestu u BiH. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nikada više nezaposlenih  kao danas.

 Prema informaciji o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova općinskih službi za upravu općine Hadžići, koja je  razmatranma na prošloj sjednici Općinskog vijeća,   u administraciji je predviđeno 93 izvršioca, a popunjena su 82 radna mjesta.  Kako se  dalje ističe ovdje  nisu prezentirana radna mjesta Pravobranilaštva općine Hadžići i   načelnika  općine, tako je je  u administraciji  zaposleno 85 činovnika.

 Mada je zgrada općine puna administrativaca,   postala je tijesna za toliku administraciju, iako je nakon rata dograđena za još jedan sprat.

 ŽELJOTEKA-KONKRUS ZA JOŠ TRI ČINOVNIKA

Prema riječima Aziza Đoze,pomoćnika načelnika za opću upravu, preko  Agencije za državnu upravu već  je raspisan konkurs za prijem još tri administrativca, a na tome se neće stati.

Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići  upoznao  je  vijećnike da će se ponovo  raditi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

-Svim pomoćnicicima dao sam u  zadatak da po službama  sačine potreban broj radnih mjesta , i tada ćemo vidjeti koliko  je još potrebno  službenika, naglasio je načelnik.

Da li se broj služenika  u jednoj općini treba mjeriti brojem stanovnika , ili prema željama pojedinaca.

Po oprobanom receptu “ napad je najbolja odbrana“, uz viku, dreku i vrijeđanje i ovog puta načelnik opštine pokušao je krivicu prijema novih administrativaca prepisati drugim.

-Od svojih predhodnika ja sam nasledio ovaj brojem radnika. U službi postoji dokumentacija, može se provjeriti.Ovi stalno lažu, blate nas,govore da sam primio svoju  kćerku u općinu , i svakojake druge laži. Čak su  iz jednog medija moju kćerku jučer  zvali. Nećemo im to dozvoliti.Ja čak radim na smanjenju administracije, kazao je načelnik.

OBMANA

 I ovog puta bila je to još jedna obmana.Kod ranijih načelnika, a posljednji prije Ejubovića bio je Halid Bajrić, bilo je mnogo manje administrativaca.Mi imamo sve podatke, ali vjerujemo da će nakon govora načelnika i tvrdnje da su njegovi predhodnici primili toliku administraciju  zatražiti i službenu  informaciju.

Načelnik je ipak priznao da mu kćerka radi u općini, ali da nije u stalnom radnom odnosu.

NOVO PUMPANJE ADMINISTRACIJE

 Da li je recimo za dvije godie, u 2005. i 2006. godini načelnik Ejubović ili  njegovi predhodnici primili 12 radnika.

Ili ko to primi petnest administrativaca i periodu od 2010 do 2014. godine.

U odgovoru na postavljeno pitanje otkud tolika administracija u općini Hadžići, zašto se gomila, primaju stranački poslušnici , kome uopće služi tolika administracija u odgovoru na vijećničko pitanje se kaže, citiramo : „ U periodu od 1.1.2010 do danas ( 2014 ) u OpćniHadžići radni odnosu zasnovalo je ukupno petnaest uposlenika putem Javnih oglasa i konkursa. Na neodređeno vrijeme radni  odnos je zasnovalo dvanaest uposlenika i to:

Vranić Alma, počev od 01.9.2010. godine, Abazović Horma Neira od 13.9 2010. godine, Keško Muharem od 1.3. 2011. godine,Kokor Merjema od 14.11.2011. godine, Kazić Nermina od 18.4. 2012., Adnan Čolo od 16.7. 2012., Ramić Zineta od 24.9.2012., Lihovac Hasan od 17.6.2013, Jahić Sanel od 17.6. 2013. Daidžić Hasib, od 17.6.2013. godine, Bozalija Dževad od 1.11.2013. godine,Šunj Sabina  počev od 2.12,2013. godine „…

Kao što se vidi za samo tri godine u stalni radni odnos načelnik Ejubović primio je čak 12 novih administrativaca.Ako se ovom doda i broj uposlenika u 2005. i 2006. godinu  za pet godina primio je više administrativaca nego što je radilo prije rata.

Postavlja se pitanje da li su i njih primili njegovi predhodnici?

 KO NEZAKONITO IZGRADI  BENZINSKU PUMPU, UNIŠTI PARK SRCE OPĆINE…

 Hoće li se sutra kazati da je na nezakonit, kriminalan način, suprotno regulacijonom planu, bez odluka općinskog vijeća, javne rasprave i drugih obavezujućih odluka  neko drugi dozvolio izgradnju benzinske pumpe i autopraonice  u samom centru Hadžića, između dvije najveće stambene zgrade.

Kasnije će se to  legalizovati, i  za to vijećnici bivaju počašćeni.

UNIŠTILI I PARK

Ili ko to uništi park, srce općine, ko to posječe drveće da bi u parku sagradili pekaru, prodavnici  boja i lakova…, a sada je prodavnica tekstila, apoteka….,na mjesto gdje je nekada bio park.

 Bili obećali  da će se tu izgraditi mederna čekaonica sa centralnim grijanjen, javni toalet, da nam građani ne vrše nužde pored stambenih zgrada, da će  duž cijele autobuske stanice biti izgrađena nastrežnica  … I od toga ništa. Cilj je bio  da se uništi park srce općine, i to je, na žalost, realizovano.Ovo još jedno kazuje  ko neko ima pare  da ” podmaže” može graditi gdje god i šta  god hoće, čak i u parku…

Sve su  vijećnici    usvojili, bez javne rasprave i pitanja građana, svojih birača.

UMJESTO FABRIKE “NIKLKA” PRIVATNA VILA

Ovu kriminalnu radnju, što su uradili vijećnici  u Hadžićima nigdje  nećete vidjeti. Jednoglasno donijeli   Odluku da se u Ljubovčićima izgradi fabrika drvne industrije. Dali atraktivu lokaciju samo za tu namjenu. Kazali vjerujemo da niko od prisutnih neće biti protiv toga, da imamo najbolje drvo, tu je na dohvat ruke, da je to perspektiva razvoja općne… Kad ono umjesto fabrike izađe privatna vila. Teški kriminal za koji se idu u zatvor. Međutim, niko nikada i nije odgovarao. A morali bi prije svega iz pravobranilaštva općine, koji bi trebali da štite društvenu imovinu a ne kriminal, zatim rukovodioci , vijećnici…

To je, međutim, slika i prilika rada vijeća , čiji vijećnici nikada i nisu poništili prvobitnu odluku o izgradnji fabrike u Ljubovčićima…. Na žalost! 

Većina će ponovo usvojiti novu sistematizaciju, povećanje administracije.

 Zna se da većina i prelatači zato bivaju i te kako nagrađeni.

 PRELETAČI ODLUČUJU

I tako iz godine u godinu, uz aminovanje većine, mjenjaju se pravilnici, povećava  administracija.

 Treba li naglasiti da se primaju  stranački poslušnici, da su to obećana radna mjesta. Sada se javno u Hadžićima priča o imenima ko će se u administraciji  načelnika Ejubovića primiti  na raspisani konkurs, i kome je  prije izbora  obećano zaposlenje .

Za razliku od danas prije rata broj administrativaca mjerio se brojem stanovnika  općine.

 BILA MALA ALI EFIASNA UPRAVA

  Po popisu stanovništva  iz 1991. godine Hadžići su imali 24.200 stanovnika, a u administraciji je radilo svega nešto više od 20 službenika.Po imenom i prezimenom zaposlenih prije rata  vidi se koliko je tada radilo sa   Narodnom i Teritorijalnom odranom , Poreznom upravom, Sudom…  koji su tada bili u sastavu općine .Bilo zaposleno tek nešto više od 70 službenika.Šta mislite kolika bi danas bila administracija da su ove službe ostale u sastavu oćine. .

Tada je radilo  privreda, bilo zaposleno više od 6.500 radnika, svaka tri mjeseca radila se informacija o poslovanju privrede, gradili se privredni objekti….

ZAŠTO SU UNIŠTENI GIGANTI

Tada je bila mala , ali efikasna upravu. Tada su Hadžići po razvijenosti bili na desetom mjestu u BiH.

Tada smo  imali razvijenu metalnu, drvnu industriju, građevinastvo, poljoprivredu, radilo više od 6.500 radnika.

Ovi danas uništili DI „ Bjelašnicu“, giganta koji je izgradio Hadžiće. Nema ni GP „Ingrap“, koji je radio i van granica naše zemlje. Nakon rata imali najmoderniju opremu, mehanizaciju, betonaru, kamenolom, trebali biti još veći gigant..Kad ono po oprobanom s cenariju, za interese tajkuna i to uništili.

Samo u ova dva kolektiva uništeno više od 1.200 radnih mjesta. Nema ni poljoprivredne zadruge „Tarčin“, koja je bila vodeća u KS. I to su uništili. Danas  raste administracija, mada je tada bilo daleko više posla i  po razvijenosti Hadžići bili na desetom mjestu u BiH.

PODACI SU NEUMOLJIVI

Prema popisu iz 2013. godine Hadžići  imaju   24.979 stanovnika.Neznan  broj rasta, svega 779 stanovnika . Međutim,  broj  administrativaca danas je premašio  cifru od  80  zaposlenih, što je za četiri puta više.  Sa druge strane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nikada nije bilo više nezaposlenih  kao danas.Danas , na žalost, umjesto privrede raste administracija.

SA SUDOM,  TO, NO, POREZNOM UPRAVOM….U OPĆINI RADILO NEŠTO VIŠE OD 70 SLUŽBENIKA

Još jedan moramo ponoviti podatak za čuđenja. Prije rata, zajedno sa Općinskim sudom, Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom….koji su tada bili u sastavu općinskih službi,  radilo je svega nešto više od 70 službenika.U Hadžićima je prije rata bila inspekcija rada,  i  svi drugi vidovi  inpekcije, a radio tako mali broj  ljudi.

  SPISAK

 Prije 10 godina u Hadžićima je kržio spisak zaposlenih prije rata, i preko vijećnika građani  su tražili da se zaustavi povećanje administrativaca.

 Tada su  vijećnici stranke za BiH,  kazali   da broj zaposlenih u općinskoj administraciji raste preko noći .Tražili su   da im se dostavi spisak zaposlenih posljednjih godina kao i u KRO Komunalac Hadžići, gdje se takođe zapošljvaju, prijatelji, rodbina, stranački aktivisti, amidžići, daidžići…

Spisak zaposlenih u  Komunalcu nikada nije dostavljen.

Kao što se vidi iz spiska za samo tri godine , od 1.9.2010. do 2.12.2013. godine, načenik Ejubović  u stalni radni odnos primio je čak 12 administrazivaca, što je za pola više nego što je   broj zaposlenih   prije rata.

Nije nam poznato da li je  neko u državi za tako kratak period u stalni radni odnos primio toliki broj administrativaca kao načelnik Hadžića.

FORMIRAN I KABINET NAČELNIKA

Za razliku od svojih predhodnika načelnik Ejubović formirao je službu Kabineta općinskog načelnika  u kojoj je zaposleno pet činovnika. Međutim, na tome ne kani stati i za sada planira primiti još jednog službenika.Za vrijeme Halida Bajrića i ostalih načelnika te  službe i  tolike administracije uopće  i nije bilo.

ZA PET GODINA ADMINISTRACIJA UVEĆANA ZA TREĆINU

 -Prije pet godina ja sam sjednio u ovim vijećničih klupama, i tada je bilo 63 zaposlena službenika, Taj broj danas  je povećan za jednu trećinu.Predlažen da Općinsko vijeće na jednoj od narednih sjednica posebno razmatra ovo pitenje  i donese moratorij o zapošljavanju, kazao je Admir Mujanović (NB).

Tome se energično suprostavio načelnik Ejubović koji je kazao da to nije po zakonu.

ŽALBE GRAĐANA

Almir Kardaš (NiP) govorio je  o žalbama velikog broja građana na  povećanje administracije.

– Mada se broj službenika stalno povećava građani nisu primjetili  poboljšanjem usluga.Više od jedne četvrtine budžeta odlazi na plate zaposlenika i mislim da se mora prestati sa prijemom administracije, naglasio je Kardaš.

VEĆINA

 Međutim, do toga, sigurno je, neće doći,i pored toga što je Salko Japalak napustio SDA. Izborom Almina Bašića  iz Platforme za progres za predsjedavajućeg Općinskog vijeća, i odmah nakon izbora prelaskom u vlast Muje Ibrice ( S BiH) i Rusmira Sušića (PBS) vlast  ima većinu i nije očekivati da se realizuju zahtjevi građana i opozicije o smanjenju administracije.

Govori i činjenica da je ta većina , na poslednoj sjednici Općinskog vijeća, usvojila informaciju o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova općinskih službi za upravu općine Hadžići

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *