Prvo idu popovi, pa topovi: Bošnjačke stranke dokazuju da su samo dekor u vlasti!

Published On 5. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Nije mnogo prošlo od kako su u Crnoj Gori, netom nakon pobjede na izborima zastrašivani građani islamske vjeroispovijesti u Beranama. Od obećanja crnogorskih vlasti o odlučnoj borbi za osiguranje sigurnog i dostojanstvenog života ostala je prazna priča.

Sve to nije bilo dovoljno, uprkos racionalnim razmišljanjima i upozorenjima da stranka gdje su većina Bošnjaci uđe u vlast sa prosrpskim stranka! Tako su im dali legitimitet lažnih poštovaoca drugačijih i maskirani u lažne demokrate provode silu, potpomognutu Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Sada je Crna Gora gora pred građanskim sukobom, a Aleksandar Vučić iz Beograda ‘trlja ruke’ i sanja izlazak na more.  Šta je bio cilj uvlačenja Bošnjaka u vlast Crne Gore i njihova današnja sramna bezrezervna podrška SPC-u?

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori formirano je u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore. Ovo tijelo je zamišljeno kao natpolitičko s ciljem da okuplja Bošnjaka i artikuliše i bori se za njihove interese ne rukovodeći se političkim i ličnim interesima.

Ali, brak većine bošnjačkih političkih elemenata sa vladajućim partijama je od starta svjesno ili nesvjesno uticao da bošnjački političari sami marginaliziraju značaj vijeća.
Interes Bošnjaka Crne Gore, ali i Bošnjaka u cijeloj regiji, trebao bi biti nepovredivost postojećih međunarodno priznatih granica, kao i integracija cijele regije u Evropsku uniju i NATO.

Danas novi poraz. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač poručio je da je Crnoj Gori potreban mir! Taj mir narušili su oni s kojima je u savezništvu, a ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obiju.

Nije nas mnogo iznenadio nastup članstva stranke Muamera Zukorlića, koji je već dokazani Vučićev saveznik, pa nema smetnje da ispostava ove stranke u Crnoj Gori podržava one koji bi sutra ‘srpski svet’.

Ustoličenje novog crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, koje je planirano da bude održano 5. septembra u Cetinjskom manastiru, postojeću političku krizu u Crnoj Gori znatno je pogoršalo. Očekivalo se, makar deklarativno, da Bošnjaci, poučeni vlastitim tragedijama, usprotive se ustoličenju Joanikija na Cetinju, jer je to bez sumnje čin okupacije Crne Gore od Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Nije zgoreg povremeno pogledati u prošlost, i prisjetiti se narodne izreke kojoj smo ne tako davno svjedočili – prvo idu popovi, pa topovi, pa lopovi. U Crnu Goru u nedjelju idu popovi, dalje ne želim da se ostvare crne slutnje, ali sigurno je da je sada jasnije nego ikada koji mrav gasi koju vatru.

O stanju u sredinama gdje žive Bošnjaci u Crnoj Gori najbolje govori sljedeći podatak – od 24 opštine u Crnoj Gori, Bošnjaci su većina u četiri (Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica).
Upravo je na posljednjim izborima odziv birača upravo bio najniži u ovim opštinama. Iz ove perspektive jasno je zašto je to tako.

Bošnjaci u Crnoj Gori su na raskrsnici, toga su svjesni obični građani, ali nažalost njihovi predstavnici tek manje ili više poželjan dekor od vlasti do vlasti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *