Salihović: Tadić je sama sebe srušila, rušenje pravosuđa je projekat

Published On 28. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Goran Salihović, suspendirani glavni državni tužitelj komentarisao je za N1 smjenu Gordane Tadić riječima: “ona je sama sebe srušila!” Napravio je i usporedbe rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine u odnosu na prije pet godina kada je on obnašao ovu funkciju, te navodi kako je “rušenje pravosuđa projekat”.

Salihović je ocijenio kako je Tadić sama sebe srušila…

“Sa svojim postupcima i radom dovela je do ovoga.” Dodao je i to da je “snimak koji se pojavio sa Mehmedagićem katastrofa”, te se osvrnuo na razloge svoje smjene.

“Ja sam sminjenjen jer sam u nehatu rekao nešto u emisiji Telering, voditelj je to navodno prenio Dodiku i bilo je dovoljno da se ja smijenim.”

No, Gordani Tadić pripisuje brojne odgovornosti.

“Ona je za sada odgovorna za dodjelu predmeta, razgovor kod Osmana Mehmedagića, skoro se pojavila i priča o generalu Saviću gdje se faktički dogovaraju da ne hapse, da rade na ovaj ili onaj način – tu za mene ima i elemenata krivičnog djela. Institucija je urušena, skoro više nikakav autoritet nema zahvaljujući takvim postupcima.”

“Rušenje pravosuđa je projekat”

“Rušenje pravosuđa je projekat – izvršilac je Milan Tegeltija. Birao je Gordanu Tadić i dobili smo što smo dobili”, navodi bivši glavni tužitelj.

“Kad sam ja smijenjen – tog momenta je poruka poslata svim tužiocima i sudijama kako će proći ako dignu glavu. Refleksija u državi je nerad Tužilaštva”, dodao je.

Na pitanje da prokomentariše izjave Bakira Izetbegovića da iza svih procesa u pravosuđu stoji SNSD i HDZ navodi:

“Iza svega je stajao Milan Tegeltija, a izvršilac je pored njega bila Gordana Tadić. Ona je postavljena kao v.d., disciplinska tužiteljica je bila u tom momentu v.d. i kad su završili postupak protiv mene postali su glavni tužilac i disciplinski tužilac. Po meni to su bile nagrade za te ljude!”

Salihović: Očigledno svima godi da se ništa ne radi

Na pitanje zašto nijedan glavni tužitelj ne završi mandat, nego biva smijenjen, odgovara:

“Ja sam smijenjen jer sam radio i to se nikome nije sviđalo. Imali smo regionalnu saradnju sa Srbijom i Hrvatskom i potpisali protokol koji niko nije htio 20 godina da potpiše.”

Osvrčući se ponovo na vrijeme kada je bio na funkciji glavnog tužitelja, navodi kako se u to vrijeme radilo i na izvršenju odluka Ustavnog suda i Suda u Strazburu.

“Krenuli smo i u Parlament pa je bilo negodovanja… htjeli smo da vidimo ko to koči i sa svih strana smo dobijali neprijatelje. Moj moto je bio da samo radimo, ali očigledno svima godi da se ništa ne radi”, navodi Salihović.

“Kad sam ja smijenjen, u septembru prije pet godina, imali smo 71 potvrđenu optužnicu, a u septembru ove godine Tužilastvo ima par optužnica, za neke sam čuo da nisu ni potvrđene. Dakle, to je ogromna razlika! Sjećam se da je predsjednica Suda izjavila da smo toliko navalili na Sud da uvode treću smjenu, Jedan sudija sad je izjavio da nemaju posla čak ni za pola norme. Evo već pet godina se pravosuđe bavi samo sa sobom, dok politika, kriminalci i teroristi rade šta hoće, to je haos!”, zaključio je Salihović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *