Skupština KS danas o epidemiološkoj situaciji, osnivanju Holdinga javnih komunalnih preduzeća

Published On 28. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Skupština KS danas će održati 42. radnu sjednicu, a kao redovne tačke su informacija o epidemiološkoj situaciji i zastupnička pitanja i inicijative. Zastupnici bi na ovoj sjednici mogli razmatrati i zahtjeve Studentskog parlamenta koji su zatražili dodatni septembarski rok te prijenos tri predmeta u narednu godinu.

Jedan od zahtjeva je i smanjenje cijene školarina, ali resorno Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade je bez ministra iako se bliži akademska godina. Iz trojke najavljuju ime kandidtata do kraja sedmice.

Neki od zastupnika proteklih dana održali su sastanke sa predstavnicima Studentskog parlamenta UNSA te će vjerovatno kroz zaključke i inicijative biti glas studenata u Skupštini KS.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o odobravanju zaključenja Memoranduma o razvoju saradnje između Kantona Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i Vlade Pokrajine Koruška (Pokrajina Koruška, Republika Austrija) koji uključuje saradnju u više oblasti nauke, privrede, kulture, društvenih nauka, zajedničko organiziranje konferencija, okruglih stolova, bilateralnih susreta, razmjenu iskustava i uspostavljanju kontakata.

Prijedlog Zaključka o prihvatanju Studije društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo iz 2019. godine bit će razmatran na ovoj sjednici. Ova tačka mogla bi izazvati brunu raspravu s obzirom da je Studija iz 2019. godine, a korišteni podaci iz 2017. godine. Neka od kantonalnih komunalnih javnih preduzeća još od 2018. godine su stabilna pa je potrebno ažurirati ovu studiju.

Na dnevnom redu su i programi rada institucija kulture KS za 2021. godinu, kao i institucija socijalne zaštite, te će biti razmatrani izvještaji o poslovanju nekoliko kantonalnih preduzeća i institucija za 2019. godinu i 2020. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *