INICIJATIVA Dr. Anela Šehić-Lihovac:Sanitarni nadzor mora se vršiti i na seoskim vodovodima

Published On 28. September 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Nesmijemo  dozvoliti trovanje mještana vodom

Mada se više godina  u informacijama Zavoda za javno zdravstvo KS  nadležnim sugeriše da se vrši nadzor i redovna kontrola seoskih vodovoda, sa kojih se veliki broj stanovnika ove općine snadbjevaju  vodom za piće,to  nažlost, ni do danas nije urađeno.

Zbog toga mještani često imaju stomačne tegobe i druge infekcije , a ovog ljeta to su najbolje osjetili  mještani Smucke koji su se, kako su pokazale analize, otrovali   zagađenom vodom.

-Istina je da se voda ne kontroliše. Svojim sredstvima mještani su sami izgradili vodovod. Niti je KRO „Komunalac“ ,čija je djelatnost snadbjevanje stanovništva vodom za piće niti općina Hadžići  pomogli u ovom projektu. Čak šta više „Komunalac“ se danas  više bavi  drugim poslovima kao što su građevinski radovi, održavanje puteva i slično , a voda je trebala biti prioritet, kazali su nam mještani Smucke.

Nalaz  Zavoda za javno zdravstvo  KS, bio je šokantan, govorio je da su se mještani Smucke otrovali fekalijama.

Da se ovakve i slične pojave  nebi dešavale dr.Anela Šehić-Lihovac, vijećnica Naroda i pravde, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća poslala je incijativu da se ubuduće u skladu sa zakonom  nad izvorištima vode koja se koriste za piće, a ne pripadaju gradskoj mreži ,obavezno vrši  sanitarni nadzor.

– Činjenica je da na našoj općini postoji veliki broj naselja koja nisu obuhvaćena mrežom gradskog vodovoda te svoje potrebe podmiruju iz vlastitih izvorišta. Česte se voda iz navedenih izvorišta ne kontroliše u pogledu higijenske-sanitarne ispravnosti, te ako postoji ikakav nadzor nad takvim izvorištima  ne rade ga stručne osobe, kaže dr. Šehić-Lihovac.

Ističe da je zbog slične situacije u periodu od 2.8 do 4.8.2021 u naselju Smucka desila  epidemija enterokolitisa, a iz uzetih uzoraka vode iz seoskog vodovoda pronađene su crijevne patogene bakterije: Escherichia coli, Enterococcus spp, koliformne bakterije i Pseudomonas aeruginosa. Sama konstatacija Zavoda za javno zdravstvo da je zbog prisustva navedenih bakterija voda iz navedenog naselja  opasna po zdravlje korisnika dovoljno govori o ozbiljnoj situaciji.

-Smatramo da je snadbijevanje pitkom vodom prevažno pitanje a posebno u pogledu javnog zdravlja, da bi se prepustilo njeno upravljanje nestručnim osobama i bez ikakve sanitarne i higijenske kontrole. Zbog toga podnosimo inicijativu da  općina putem svojih službi (službe civilne zaštite, i službe za inspekcijski nadzore/komunalni inspektor) u dogovoru sa mjesnim zajednicama uključe u sanitarni nadzor vode, kaže se između ostalog u inicijativi doktorice Šehić-Lihovac.

OPASNOST I OD KANLIZACIJE

U više mjesta na području općine Hadžići kanalizaci teče preko livada, kao što je slučaj u Crepljanima, što predstavlja veliku opasnost od zaraze.

U naselju Kasatići, gdje se nalazi prirodni izvor pitke vode, prije dvije godine, kako su  u javom saopćenju kazali mještani, nakon izgradnje takozvanog arapskom naselja Crepljani izvor je zagađen, i naliza  Zavoda za javno zdravstvo KS  pokazala je da voda nije za piće.

Osim toga usljed prvih većih kiša,  zbog  nekontrolisane i bespravne sječe šume, dolazi do zamućenja izvorišta Krupa, kojim upravlja KRO „Komunalac“,a sa kojeg se vodom snadjeva najveći dio općine Hadžići.

BESPRAVNA SJEČA

Upozorenje stručnjaka da će biti velike posljedice ako se šuma nastavi nekontrolisano i bespravno sjeći očito je nadležni nisu ozbiljno shatili.I u posljednjoj informaciji Uprave za šumarstvo KS, koja je na Općinskom vijeću bila u junu ove godine, kaže  se da  su Hadžići godinama vodeća općina po bespravnoj sječi.U pojedinim područima , na mjestima gdje je  nekada bila šuma danas su velike goleti. Šta treba da se desi da nadležni  konačno zaustave bespravne sječe od koje samo pojedinci imaju koristi.

 

 

.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *