Šta znači Radončićeva izjava da treba podržati Bakira?

Published On 3. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Sudeći prema najnovijim izjavama, ‘grande’ koalicija – koja se nekoliko puta raspadala pa ponovo sklapala – SDA-SBB mogla bi se ponoviti.

Naime, veliki broj političkih špekulacija izazvala je izjava koju je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer dao u Brčkom.

“Bakir Izetbegović voli da igra šah. Ovoga puta, kao lider stranke koja ima najviše mandata na državnom nivou i snosi najveću odgovornost, igra protiv nervoznog Dodika i upornog Čovića. Ideje koje smo dobili tokom susreta sa predstavnikom SAD za izbornu reformu u BiH gospodinom Palmerom, veoma su dobra osnova za kompromis i pošten izborni zakon prema svima.

Zato i pored ogromnih razlika sa Izetbegovićem, ipak – zbog naroda i države – moramo mu pomoći da ne izgubi i šahovsku partiju i Bosnu i Hercegovinu, kao stabilnu, mirnu i ekonomski prosperitenu evropsku državu. U ovakvo dramatičnoj situaciji nema mjesta za lične i stranačke sujete, nema mjesta za skrivene destruktivne namjere, ima mjesta samo za nesebični patriotizam i principijelnu toleranciju”, izjavio je Radončić.

SDA i SBB, odnosno njihovi lideri Izetbegović i Radončić imali su turbulentne odnose u kojima je čak jedna strana optuživala drugu za hapšenje i montiranje sudskih procesa.

No, i pored žestokih medijskih ratova, pravosudno-osvetničkih pohoda dvojica lidera našla su snage da politički sarađuju odnosno dijele vlast.

I prošli put kada je Radončić prihvatio poziv Izetbegovića za ulazak u vlast, on je svoj pristanak pravdao ugroženošću države. To mu je i objašnjenje i zašto je još uvijek u koaliciji sa SDA na federalnom nivou.

No, zašto SBB to sad radi?

Ovakvim izjavama Radončić svojoj stranci diže cijenu ali i ostaje u igri za oba tabora. Već mjesecima Radončić navija da opozicija tj. Trojka ima zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH kojeg bi i on podržao.

No, s obzirom na to je situacija neizvjesna, i da bi na sceni moglo biti više kandidata, što povećava šanse Izetbegoviću, Radončić je, kao čovjek koji računa na sve opcije i koji gleda nekoliko koraka unaprijed, počeo sa političkim manevrima.

Izjavama u kojima nudi pomoć Izetbegoviću u navodnoj borbi, čime ga automatski predstavlja i kao borca za BiH te ga ujedno abolira od krivice za stanje u kojem se trenutno nalazimo, Radončić direktno staje na stranu SDA i Izetbegovića, ali mu i pokazuje spremnost za saradnju.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *