SUD BiH Počinje suđenje Zijadu Mutapu i drugima, jedan od prvih svjedoka Muriz Memić

Published On 7. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria)  – Na Sudu BiH danas će biti pročitana optužnica u predmetu Zijad Mutap i drugi (slučaj smrti Dženana Memića), čime će zvanično početi sudski proces nakon što su 25. avgusta optuženi  Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Sudija u ovom postupku je Branko Perić. 

Optuženi su za organizovani kriminal i i to protuzakonito posredovanje, spriječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH aktivno radi i na daljoj istrazi, a prema krivičnoj prijavi koju je podnio otac ubijenog mladića Muriz Memić još u oktobru 2018. godine. Nakon dvije oslobađajuće presude na Kantonalnom sudu u Sarajevu koju je potvrdio i Vrhovni sud FBiH stavljena je tačka na saobraćajnu nesreću za koju se sudilo Ljubi i Bekriji Seferoviću.

U noći 8. februara 2016. godine Dženan Memić je dok je bio u društvu sa Alisom Mutap u Velikoj aleji zadobio povrede glave od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. Mutap od početka tvrdi da se ne sjeća događaja, iako je sve podatke u svjesnom stanju davala policiji na licu mjesta. Nije zadržana ni na bolničkom liječenju, ali je i sama imala određene povrede. Njena porodica u jednom od pisama koje je uputila javnosti i medijima navela je da je i Alisa pretučena.

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Tužilaštvo je u optužnici, u dijelu koji se odnosi na Zijada Mutapa, navelo da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, stupio u kontakt s Hasanom Dupovcem, u to vrijeme šefom Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu “Royal” kod Vogošće, gdje su još bili zaštićeni svjedok M-10 i Edin Avdić.

“Dupovac je od istih (zaštićenog svjedoka M-10 i Edina Avdića, op. a.) zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, prema uputama Zijada Mutapa, novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila”, navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Jedan od prvih svjedoka u sudskom procesu Mutapu i drugima bit će otac mladića Muriz Memić.

Porodica Memić traži da se konačno procesuiraju oni koji su zataškavali smrt njegovog sina, skretali istragu u pogrešnom pravcu, a najvažnije da se otkriju počinioci ubistva. Tužilaštvo BiH trebalo bi otvoriti i istragu za ubistvo Dženana Memića.

Porodica Memić je na protestima 11. septembra postavila nekoliko zahtjeva među kojima su pokretanje smjene glavne kantonalne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlija i suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić tadašnje glavne tužiteljice, a od februara 2019. godine sudije Suda BiH.

Na sastanku koji je Memić održao sa glavnim federalnim tužiocem Munibom Halilovićem zaključeno je da se odluka protiv većeg broja prijavljenih osoba, među kojima su i tužioci, treba donijeti u što kraćem roku, imajući u vidu Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća iz 2019. godine, prema kojoj se sve prijave, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom u radu.

Na sastanku koji je Memić održao sa rukovodstvom VSTV-a krajem septembra nije bilo podrške njegovim zahtjevima.

“Rekao sam im da će slučaj ubistva mog djeteta biti riješen 2121. godine”, kazao je Memić ističući da su članovi VSTV-a ostali zatečeni njegovom izjavom.

Memić je pitao članove VSTV-a da li je malo što šestu godinu čeka na pravdu za svoje dijete.

“Izgleda da mi ne preostaje ništa drugo već opet ulica i protesti. Ne očekujem ništa od VSTV-a jer djeluje da ništa ne mogu ni uraditi. Pričati o zastari disciplinskih postupaka sluti mi da neće ništa poduzeti. Ja sam im postavio pitanje ko je dozvolio da dođe do zastare i pored svih dokaza koje je UDT imao”, kazao je Memić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *