GALIĆ RUŽI I MEDIJE Granična policija: Sporni konkurs je zaustavljen zbog žalbi kandidata

Published On 7. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Iz Granične policije BiH oglasili su se saopćenjem za javnost u vezi lišenje slobode dvojice policijskih službenika Granične policije BiH (od 24. septembra 2021. godine) od kojih je jedan sudjelovao u radu Komisije za izbor kandidata – kadeta XI klase GPBiH (u svojstvu predsjednika).

“Komisija za izbor kandidata – kadeta XI klase Granične policije BiH, u sastavu trojice policijskih službenika GPBiH i dvoje državnih službenika iz Ministarstva sigurnosti BiH je, nakon provedenog postupka testiranja, 20. septembra 2021. godine, donijela odluku kojom su objavljene liste kandidata s ostvarenim najboljim rezultatima testiranja i nominiranima za zapošljavanje za čin
„policajac“ i „mlađi inspektor“. U skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH, na navedenu odluku kandidati koji nisu zadovoljni rezultatima ostvarenim na testiranju imaju pravo
žalbe Odboru za žalbe policijskih službenika te se u tom slučaju proces odabira obustavlja.

S obzirom na to da su izjavljene žalbe nezadovoljnih kandidata, u skladu s izričitom zakonskom odredbom, postupak odabira po navedenom javnom oglasu je obustavljen po sili zakona.

Uz navedeno, direktor GPBiH Zoran Galić je, donio Rješenje o privremenom udaljenju – suspenziji policijskih službenika R. R. i S. E., kao i Odluku o razrješenju policijskog službenika R. R. s dužnosti predsjednika Komisije za izbor kandidata – kadeta XI klase GPBiH, stoga su neosnovani i zlonamjerni navodi koji su plasirani u pojedinim medijima o nepoduzimanju propisanih mjera i radnji Granične policije. Nadalje, apsolutno su neosnovani, netačni i zlonamjerni navodi da se na listi kandidata nalaze kandidatkinje u „osmom mjesecu trudnoće“, kao i druge paušalne i proizvoljne konstatacije u vezi navedenog događaja s ciljem kontinuiranog pokušaja narušavanja ugleda Granične policije BiH”, tvrde iz Granične policije.

Granična policija BiH još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik nezakonitosti u postupku provedbe natječajne procedure po navedenom javnom oglasu i aktivno sudjeluje u provedbi svih aktivnosti po zahtjevima i naredbama Suda i Tužilaštva BiH kao i tijela koji postupaju po njihovim naredbama, s ciljem rasvjetljavanja i dokazivanja navedenih zakonitosti i procesuiranja svih aktera za koje se utvrdi da su odgovorni u navedenom postupku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *