SLUČAJ MUTAP I DRUGI Prvi svjedok Muriz Memić, jedan od zaštićenih pretučen

Published On 7. October 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Čitanjem optužnice u Sudu BiH i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane danas je počeo proces u slučaju Zijad Mutap i drugi, a optuženi su još Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Sudija u ovom postupku je Branko Perić.

Oni su optuženi za organizirani kriminal i to protuzakonito posredovanje, spriječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da će Tužilaštvo saslušanjem 88 svjedoka te ulaganjem 166 materijalnih dokaza van svake razumne sumnje potvrditi navode iz optužnice, da su optuženi počinili krivična djela u vrijeme i na način kako je to opisano u optužnici. 

Tužilac je naglasio da je od 88 svjedoka čak njih 15 tražilo zaštitne mjere. Također, saslušat će se 12 vještaka. Sudija Branko Perić u jednom trenutku je najavio da će dozvoliti saslušanje svjedoka koji imaju nesporne veze sa navodima iz optužnice što ostavlja mogućnost da će perić odbiti neke od predloženih svjedoka što je radio i u nekim drugim slučajevima. 

Prema riječima Hasanspahića Zijad Mutap je organizirao kriminalnu grupu koju su sačinjavali Alisa Mutap,  Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Prema navodima optužnice Alisa Mutap odbila je navesti sve „činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate“ te da ih je svjesno prikrila. 

U optužnici se navodi da je ova petorka, predvođena Zijadom Mutapom, neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda, izuzimala dokaze u vidu snimaka videonadzora, fingirala i podmetala dokaze koji to stvarno nisu.

“Navodili su službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne te na taj način ometali i usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru”, navodi se.

Tužilaštvo BiH na današnjem ročištu iznijelo je podatak da je jedan od svjedoka pod zaštitom zadobio teške tjelesne povrede nakon pitanja počinitelja: “Jesi li ti zastićeni”. Rečeno je da se ovaj slučaj istražuje te da ne znaju da li ima veze s optuženim.

Odbrane optuženih iznijele su prigovore s obzirom na to da smatraju da Tužilaštvo BiH nema nadležnost za suđenje u ovom predmetu, optužnicu su nazvali sramotnom te istakli da treba da uđe u udžbenike kao primjer kako se ne treba raditi te da su oni odmah spremni za završne riječi. 

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar, a kao prvi svjedok najavljen je Muriz Memić.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *