Nakon OHR-a danas protesti u blizini Ambasade SAD

Published On 1. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Građani koji su organizovali proteste ispred OHR-a prošle sedmice za danas su zakazali mirne proteste u blizini Ambasade SAD-a u Sarajevu s početkom u 10 sati. Tačna lokacija okupljanja je Historijski muzej. 

Jedan od učesnika protesta koji je bio na sastanku u OHR-u Suad Đozić prije sedam dana je rekao da su zadovoljni protestima ispred OHR-a jer se glas građana čuo i došao je do savjetnika Christiana Schmidta, ali da će nastaviti sa insistiranjem reakcije s ciljem zaštite države Bosne i Hercegovine.

Zahtjevi građana:

– Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom

– Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)

– Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.

– Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

– Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Organizatori su istaknuli da su svjesni činjenice kako radnim danom u 10 sati ne može biti velika posjećenost protesta s obzirom na to da ljudi rade, međutim vikendom institucije ne rade. Također pozvali su studente da se priključe, pogotovo ako se uzme u obzir da im je fakultet u blizini i sve što treba je da “pređu ulicu”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *