SUNOVRAT BRISELA EU politika srušila Zaeva i otvorila vrata ‘orbanovcima’, šta to znači za BiH?

Published On 1. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Zoran Zaev svoj odlazak mogao je naslutiti 2019. godine. Javno je govorio o njemu, Evropska unija je tada donijela historijsku grešku kao odluku, prvo su potvrdili da je Sjeverna Makedonija ispunila sve uvjete, a na kraju kazala da njima treba sada vremena!

„Veliko razočarenje. Ova greška je razočarala mene i naše građane. Čak je proizvela i frustracije i gnjev“, govorio je tada Zaev.

I sada su građani Sjeverne Makedonije fakturisali Evropskoj uniji račun, dobili smo povratak balkanskih politika iz devedesetih godina. Zaev je kolateralna žrtva mlake politike Evropske unije. A, toliko je toga dao svojoj zemlji i samoj EU.

Cijeli zapadni Balkan nema drugu alternativu, osim EU, to je ostrvo unutar EU, sve oko nas je EU i gdje da idemo, na nebo, pitao se Zaev godinama.

„Mi moramo u EU i zato što želimo zbog evropskih vrijednosti i života koji želimo da pružimo našim građanima kao što ga imaju građani EU“, isticao je Zaev.

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. godine zbog brojnih korupcijskih afera. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mjestu premijera, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, dobio je zaštitu Viktora Orbana, no ta se stranka ponovo vratila u lokalnu vlast Sjeverne Makedonije. Veliko HVALA trebaju dati spornim odlukama Evropske unije.

Ali, danas imamo poraz Zaeva ali ujedno i poraz Evropske unije. U tom kontestu valja posmatrati stvari i u Bosni i Hercegovini.

Duh Zorana Zaeva i Sjeverne Makedonije priželjkivao se regionu, a ponajviše u Bosni i Hercegovini zbog svog multietničkog karaktera, posljednjih izbora u BiH 2018. godine tražio se ‘bosanski Zaev’.

Želi li EU zaista multietničku Bosnu i Hercegovinu, je li zbilja cilj ojačati demokratsko društvo ili etno-nacionalne torove u smislu nepovoljne izborne reforme, a koja bi podilazila Draganu Čoviću!

Pad Zaeva pomno se prati i u strankama u BiH, posbeno lijevo orijentiranim, pa se s pravom pitaju, doduše još šapatom, je li borba za evropsku državu se plaća gubitkom izbora!?
Sada je evidentno da Brisel nema odgovor na probleme unutar zemalja članica i jednostavno nisu računali na mogućnost da se Orbanova opcija nađe na pobjedničkom prijestolju na izborima u Sjevernoj Makedoniji.

Slično se ponašaju i u BiH, pa upozorenje akademika Esada Durakovića trebalo bi biti alarm za bh. snage.

„Jedino u koga se ja uzdam, a Bog najbolje zna kakva će biti budućnost, jesu SAD“, naveo je akademik Duraković.

Analitičar iz Skoplja Suad Misini za Al Jazeeru ističe da pad Zaeva u najmanju ruku će potaknuti antievropsko raspoloženje argumentacijom da se ne isplati investirati u povjerenje i očekivanja od Evropske unije.

„To je potencijalno veoma veliki udarac na kredibilitet i buduće napore EU-a da pomogne zemljama regije u njihovim evropskim perspektivama“, kaže Misini.

Nakon zime nezadovoljstva, dolazi proljeće patriotizma. To je vodeći narativ među okupljenim desničarskim strankama koje vjeruju da se Evropskoj uniji bliži kraj – od ekonomske preko izbjegličke krize, do konačne propasti, a politika EU i zvaničnog Brisela sve je mekša u rukama onih koji EU ne žele dobro. Vizije o jednoj novoj Evropi, gdje bi vladali zakoni suverenih država i u kojima bi lokalna kultura bila netaknuta sve glasnije se čuju, ali i realiziraju, a to uveliko otežava položaj kako Bosne i Hercegovine tako i cijelog zapadnog Balkana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *