HDZ-u se žuri, Palmer i Eichhorst brzo dolaze: Zaustaviti Dodika, pa onda krenuti u nove pregovore

Published On 3. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthew Palmer ponovo dolaze u našu zemlju sredinom novembra, piše Večernji list.

Dakle HDZ-u se jako žuri, da u nemogućoj pregovaračkoj atmosferi isposluje promjene kakve bi osigurale Draganu Čoviću i HDZ-u BiH ono čemu su težili i u ratnom periodu kroz formiranje tzv. Herceg-Bosne!

Sada kada je završena prva tura razgovora i kada su sumirane početne pozicije i zahtjevi, političke stranke u Bosni i Hercegovini, makar one probosanskog i građanskog svjetonazora ne bi smjele učestvovati na ovim najavljenim pregovorima, sve dok se ne stvore normalni uslovi za razgovore.

Ma koliko radikalno zvučalo, jedinstvo u smislu odbijanja nastavka pregovora dok se ne zaustavi Milorad Dodik zvuči kao racionalno i politički zrelo.

I sam Palmer je kazao da su oni tu, ne da nametnu rješenje, već stvore bolje uslove za pregovore. A, bolji uslovi nisu se stekli. I neće se steći sve dok se ne poništi Zakon o lijekovima RS-a usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, sve dok se ne ponište odluke Željke Cvijanović da suspendira Zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

Za ‘bolje uslove za pregovore’ nužno je zaustavljanje procesa oduzimanja nadležnosti od BiH, smirivanje tenzija, potpuna relaksacija odnosa i odblokiranje rada Parlamenta BiH, gdje će se u konačnici morati izglasati i izborne reforme.

Pri tome se ne smije odustati od principa da se moraju implementirati presude Suda iz Strazbura među kojima je i ona od suštinske važnosti Azra Zornić protiv BiH, koja suštinski osigurava prava svim građanima u BiH.

Ovakvih razmišljanja je mnogo, a među njima i zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je reagirao na najavu ponovnog dolaska Palmera i Eichhorst.

„I dalje smatram da ne treba pregovarati o izmjeni Ustava i Izbornog zakona dok se ne deblokira rad institucija. (Ne)razumijem predstavnike međunarodne zajednice koji stvaraju privid da je sve u redu i legitimiraju neustavno i antidejtonsko ponašanje“, istakao je Magazinović.

Ne smije se zaboraviti da je cinizam Dodika rastao i još više porastao nakon prve runde pregovora.

Dodik je ohrabren postupkom Angeline Eichhorst koja je ‘slučajno’ pokazala dokument u kojem se navodi da nije vrijeme za donošenje bilo kakvih sankcija od strane Evropske unije. Dodik je ekspresno samouvjereno kazao da neće biti evropskih sankcija.

U tom smislu i probosanske stranke morat će zauzeti čvršće pozicije.

Jer ako nije vrijeme da se dogovore sankcije, nema fokusa na dijalogu političkih subjekata u BiH, jer Dodik se neće zaustaviti.

Njen postupak je direktna poruka ohrabrenja Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima da mogu nastaviti svoju opasnu misiju protiv Bosne i Hercegovine.

A, u toj atmosferi naviše bi profitirao ‘prijatelj Dodika’ Dragan Čović, zato ne čude pisanja medija bliskih HDZ-u koji znaju da se u strahu svašta potpisuje! I ono što je povoljno i nepovoljno na državu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *