Sjednica vijeća ministara: Blokada (ne)će biti prekinuta

Published On 4. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – U Sarajevu će danas biti održana 43. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je bila zakazana za 29. juli, zatim odgođena po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije.

Posljednja sjednica Vijeća ministara BiH održana je 22. jula ove godine, samo dan prije nego što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune o Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Otkazivanje sjednice Vijeća ministara došlo je nakon otkazivanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i sjednice Doma naroda BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da će on i ministri iz Republike Srpske učestvovati u radu Vijeća ministara i donositi samo one odluke koje se tiču zaštite zdravlja građana RS-a, kao i one koje mogu da ugroze finansijsku i materijalnu poziciju ljudi zaposlenih u institucijama BiH.

Ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata za sada nisu davali izjave o tome da li će eventualno imati neke reakcije na ovakvo ponašanje ministara iz SNSD-a.

Naime, ovim nije prekinuta blokada, jer će sprečavati svaku odluku koja se tiče prosperiteta i reformi neophodnih za daljnje kretanje BiH ka EU.

Na dnevnom redu naći će se čak 50 tačaka, a među njima je i Prijedlog Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021., s Prijedlogom odluke o usvajanju Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021 (ANP), a predlagač je Komisija za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine.

Opozicija je optužila Milorada Dodika da je pristao na deblokadu zbog ustupaka koji su mu učinjeni a odnose se na obraćanje visokog predstavnika UN-u i da je cijeli scenarij zapravo predizborni trik člana Predsjedništva BiH.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *