Hadžićani ostali bez vode, zamućeno izvorište Krupa

Published On 5. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U Zoviku voda prijeti da se izlije na dionicu magistralnog puta za more.  Ponovo zagađeno izvorište Krupa  sa kojeg se vodom snadbjeva najvići dio stanovnika općine .Usred  potoka u Pazariću raste drveće

 

Kako su nam kazali u Općinskom štaba Civilne zaštite Hadžići vjetar je čupao stabla, a najviše ih je palo na vikendice, koje su izgrađene pored šume. Bilo je začepljena potoka  i mostova.Ekipe su stalno na terenu i  kako su nam kazali radi se na saniranju posljedice.

Naša ekipa  danas  je obišla područje ove općine i vidjela da je voda  kod Dupovaca i Tarčina došla blizu nekih objekata. Ako   kiša bude nastavila padati istim intezitetom prijeti da se u Zoviku    izlije i na dionicu magistralnog puta  Sarajevo-Mostar.

U Pazariću su stradali krovovi  nekih objekata, u Gradcu  vjetar je srušio više saobraćajnih znakova, dok je stadionu FK Radnika  vjetar  polomio  ogradu za ulaz u stadion.

Pored prirodnih nepogoda stanju je dosta kumovao i sam čovjek. Građani Pazarića kaže da godinama sugerišu da se potok treba očistiti, u kojem čak  na sredini vode raste drveće.

Zamućeno izvorište Krupa

U Hadžićima je danas  ponovo zamućeno izvorište Krupa, odakle se pitkom vodom snadbjeva najveći dio stanovnika ove općine. Iz KRO „Komunalac“  upozoravaju građane da vodu za piće ne koriste bez predhodnog prokuhavanja.

-O svim narednim mjerama koje će se preduzimati do normalizacije stanja, korisnici usluga će biti informisani putem medija i obavještenja istaknutih na vidnim mjestima u naseljima i na ulazima objekata kolektivnog stanovanja. Higijenski ispravne vode vrši će se putem cisterne.Za potrebe dopreme vode za piće  od strane JKP „Komunalac“ , kao i za druge potrebne informacije potrebno je nazvati dežurnu službu preduzeća na telefon 033/420-346 .

Građani ogorečeni

I prije rata ovdje je, kažu građana, padala obilna kiša, snijeg ,  ali  nikada nije dolazilo do zamućenja  izvorišta Krupa.Šuma se nemilosrdo sječe, i upozorenje stručnjaka još prije deset godina ako nadležni nešto ne preduzme da će doći do težih posljedice ovdje izgleda nije ozbiljno shvaćena. Sada usljed kiše najveći di stanovnika ove općine, koji se snadbjevaju sa izvorišta Krupa ostaju bez vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *