Zbog političke krize u BiH kandidat trojke za Predsjedništvo BiH u drugom planu

Published On 21. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Iako su predsjednici stranaka trojke (SDP BiH, NiP, Naša stranka) u septembru najavljivale da će započeti razgovore o mogućem kandidatu za Predsjedništvo BiH te do kraja decembra okončati taj proces i izaći s imenom, zbog aktuelne političke situacije, blokade rada državnih institucija, te stvaranje krize koja je proglašena najozbiljnijom od završetka agresije na BiH, razgovori na tu temu su na čekanju. 

Iz ovih stranaka ne žele previše otkrivati niti govoriti o eventualnim pojedinačnim kandidaturama ukoliko se trojka ne dogovori o jednom, poželjeno nestranačkom, kandidatu.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sinoć je u intervjuu za FTV na pitanje da li je Denis Zvizdić, koji je izabran za zamjenika predsjednika NIP-a nakon što je prije nekoliko dana pristupio ovoj stranci, definitivni izbor NIP-a za Predsjedništvo BiH kazao da je imperativ Trojke da izađe sa zajedničkim kandidatom.

“Situacija koji je nametnuo Milorad Dodik svojim ponašanjem u drugi plan je stavila naše pregovore. Imamo posla koji se ne tiče samo pregovora oko kandidature za člana Predsjedništva i vrlo vrijedno na tome radimo. Zadnji mjesec nismo na nivou pregovaračkih aktivnosti kako je to trebalo izgledati. Trebalo se dosad već iskristalisati neko neutralno ime kao kandidata trojke za člana Predsedništva BiH koji bi, ubijeđen sam, dvostrukom razlikom pobijedio bilo kojeg konkurenta, posebno konkurenta koji dolazi iz Stranke demokratske akcije. Ukoliko ne bude moguće napraviti dogovor, ako SDP bude insistirao na nekom stranačkom rješenju, iscrpjet ćemo sve moguće elemente razgovora i tek onda razgovarati o nekom kandidatu unutar NiP-a”, kazao je Konaković.

Na press konferenciji NIP-a u ponedjeljak na kojoj je zvanično Zvizdić predstavljen kao član te stranke, na pitanje Patrije može li reći da neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH izbjegao precizan odgovor.

“Nikada nisam rekao da je moj imperativ da ja budem kandidat za bilo koju funkciju, moj imperativ nikada nije bio da ja budem kandidat za člana Predsjedništva BiH. To je suvereno pravo svake od stranaka da predloži kandidata ili da se dogovore o zajedničkom kandidatu. I dalje sam mišljenja da je najbolja solucija zajednički kandidat trojke koji 100 posto ima puni kapacitet i da sa ogromnim procentom izvjesnosti dobije tu utrku”, kazao je Zvizdić.

Postoji opcija da NIP Zvizdića radije stavi kao nosioca liste za Državni parlament na sljedećim izborima.

Iz SDP BiH je više puta iznesen stav da oni imaju odgovornost kao najveća opoziciona stranka u BiH predložiti kandidata, ukoliko se trojka ne bude mogla dogovoriti oko kandidata kojeg bi sve stranke podržale. Ako Zvizdić bude prijedlog za tu poziciju, SDP ga neće podržati. Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić nekoliko puta je potvrdio da ne bježi od odgovornosti da možda i on bude kandidat. Krajem oktobra je za Face TV kazao da bi njegovu kandidaturu podržali i SBB, NES i PDA.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto 15. oktobra je kazao da će ta stranka svakako predložiti kandidata unutar trojke.

„Dogovor je da predložimo osobu za koju procijenimo da ima najveće šanse za pobjedu. Kriteriji su i da ima neprikosnoveni lični integritet. U idealnom slučaju ta osoba će biti nestranačka”, kazao je Forto.

Iako još nema zvanične potvrde, ali s obzirom na medijske istupe pogotovo o aktuelnoj političkoj krizi, Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke mogla bi biti upravo taj kandidat Naše stranke.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *