Radnici Tehničko remotnog zavoda stupili u generalni štrajk :Traže  isplata plaće i uplate doprinosa

Published On 22. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 U Upravi preduzeća kažu da su osam plaća iz 2016. godine predmet sudskog spora, a da će  dvije plaće iz ove godine uskoro biti isplaćene. Nelegalan Nadzorni odbor čiji je predsjednik Vahid Alađuz

 Oko 50 radnika Tehničkog remotnog zavoda Hadžići  danas  su stupili u generalni štrajk. Razlog je osam neisplaćenih plaća iz 2016. godine i četiri iz ove godine.

Vahid Šabanović , Zijad Proha, Esnef Beganović, Nazif Elezović, Mehmed Kovačević, Amir Bajrić i ostali radnici Zavoda ističu da su predhodno imali dva štrajka upozorenja koji ,koji,  kako kažu,  nisu oziljno shvaćeni.

OGORČENI RADNICI

-Obećano nam je da će nakon prodaje hala u krugu preduzeća biti  isplaćena sva potraživanja, ali do toga nije došlo, kažu radnici koji su mnogo kritike uputili  i na račun Zijada Fazlagića, bivšeg direktora Zavoda. Još iz 2016. godine nije  im ispaćeno čak osam plaća, kažu radnici.

Fazlagić je, kažu radnici, preduzeće ostavio u milionskom dugu, a za nagradu za takav rad  od vlasti je nagrađen  da je danas  stečajni upravnik GIK „Hidgragradnja“ Velikog giganta koji je gradio širom svijeta. Vlast gaje danas bacila ba koljena.

ŠTA KAŽU U TRZ-U

Žaljeli smo čuti i drugu stranu.Direktor Meho Rekić bio je odsutan, ali smo sve odgovore dobili u upravi preduzeća.

-Zahtjevi radnika su opravdani i mi ih podržavamo.Osam plata iz 2016. godine su na sudu, i biti će dio sudskog rješanja.Što se tiče plata iz ove godine dvije su isplaćene, a  druge dvije  također  će se uskoro islatiti. Uprava je našla  rješenje za nastale teškoće i one će biti prevaziđene.Prema mišljenju Komisije za vrijednosne papire  sadašnji  Nadzorni odbor nije legitiman, pa se mora održati nova Skupština preduzeća da bi se potvrdila njegova  legititivnost. Skupština  će se uskoro održati i potvrditi imenovanje sadašnjeg nadzornog odbora, na čiji izbor se niko nije žalio. Uprava je sa kupcima pripremila nove ugovore za narednih 12 mjeseci, tako da će sve sadašnje poteškoće biti prevaziđene, kazali su nam iz Uprave preduzeća TRZ Hadžići.

VAHID ALAĐUZ

Da podsjetimo.Predsjednik Nadzornog odbora Tehničko remotnog zavoda je Vahid Alađuz, kojeg vlast redovno nagrađuje  dodatnom zaradom .Prije ovog bio je u Nadzornom odboru Sarajevo-šume.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *