Košarka: BiH preokretom u drugom poluvremenu savladala Češku

Published On 27. November 2021. | By saliha | Sport

SARAJEVO, (Patria) – Bosna i Hercegovina je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo otvorila pobjedom protiv Češke. U utakmici punoj preokreta BiH je slavila rezultatom 97 : 90.

Češka je bolje otvorila susret i u prvoj četvrtini su bukvalno pogađali sa svih pozicija. Zahvaljujući tome Česi su na poluvrijeme otišli sa prednost od 12 poena (44:46). U nastavku je BiH bolje zaigrala i napravila veliki preokret u trećoj četvrtini, kada i prvi put dolazi ui vodstvo.

Sjajno je taj period odigrao Džanan Musa koji je bio tvorac preokreta. Uz njega su proradili Gegić i Robertson što je bilo više nego dovoljno da uz agresivnu igru cijelog tima  BiH sačuva ostvarenu prednost.

Narednu utakmicu izabranici Vedrana Bosnića igraju 29. novembra u Bugarskoj.

Selektor Vedran Bosnić nakon trijumfa nije nije krio zadovoljstvo.

“Nismo dobro počeli. Razlog tome je što nemamo iskustvo igranja kući pred publikom. Ovaj tim ima veliko srce, ali izgorili smo u želji u prvom poluvremenu. Nismo ništa napravili kako treba u prvom poluvremenu”, rekao je Bosnić i nastavio je:

“Ofanzivno nismo bili loši, ali nismo ništa napravili u odbrani. Imali smo dobar razgovor na poluvremenu i u nastavak smo ušli mnogo više agresivnosti i okrenuli smo utakmicu u našu korist. Pokazali smo karakter i pobijedili. Sretan sam zbog momaka i trebalo im je ovo iskustvo. Mi smo tim i sve radimo kao tim. Ekipa je ta kao igra, njima je bilo teško uklopiti se sa Musom, ali su mu oni svi pomogli da mu maksimalno olakšaju. Ne sjećam se kad smo zadnji put zabili 97 poena. Ako već nismo pobijedili zbog defanzive, drago mi je što smo je dobili ofanzivno”.

“Nije opravdanje, ali nismo imali iskustvo prisustva publike. Ovo je za nas iskustvo i svi žele da što više pokažu. Izgorili smo. Protivnik se razmaše i jako teško je igrati. Odlična reakcija, pričali smo o nekim stvarima i sve je ispalo dobro. Pokazali smo da imamo “ono dole”. Mnogo sam sretan. Hvala Sarajevo, hvala svima”, rekao je Bosnić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *