Nikšić: SDP se neće dovesti u situaciju da nas dovedu pred svršen čin kao u Mostaru!

Published On 27. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Razgovarala: A. Čorbo-Zećo

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije BiH u razgovoru za Bh. novinsku agenciju Patria govorio je između ostalog o pričama da su SDA i HDZ BiH ‘nešto dogovorili’ oko Izbornog zakona BiH i šta je to konkretno, kao i o odnosu SDP-a sa DF-om i SDA. 

U krizi koja je i prema ocjenama dužnosnika SDP-a najteža od kraja agresije kažite mi da li su urodile plodom vaše diplomatske aktivnosti koje ste provodili posljednjih dana?

– U pravu ste SDP je zaista pokrenuo niz diplomatskih aktivnosti s ciljem da informiramo svoje sestrinske partije iz Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale o stanju u Bosni i Hercegovini. Delegacija SDP je razgovarala odvojeno s Visokim predstavnikom i specijalnim izaslanikom EK kojima smo prenijeli našu ocjenu trenutnog stanja i svoje viđenje rješavanja blokade institucija i odgovora na otvoreni udar na ustavni poredak i teritorijalni integritet. Zajedno smo predsjednik NS g. Forto i ja pisali svim zastupnicima iz naših grupacija u Evropskom parlamentu. Koliki je stvarni efekat teško je procijeniti. Kako imamo priliku čuti u razgovoru s njima mehanizmi u međunarodnoj zajednici su spori i kad se okreću onda je to poput tankera.

Ali ako idu u pravom smjeru doći će nezaustavljivo tamo gdje treba. Vidimo da su reagirale i djeluju stranke članice Partije evropskih socijalista. Kao što se da primijetiti, radi se o najaktivnijoj političkoj grupaciji u Evropi po pitanju reakcije na Dodikovu antidržavnu ofanzivu. Zastupnici i države u kojim vladaju stranke PES-a su poduzeli niz mjera, bez pretenzija da tvrdim kako je to rezultat naših dopisa, ali ako su oni pomogli u minimalnom procentu zadovoljni smo. Naravno da ovo nije kraj ni našeg ni njihovog djelovanja. Mi stati nećemo dok se stvari ne izvedu na čistac, a Dodik bude propisno sankcionisan i od činitelja domaćeg i međunarodnog pravnog poretka, a BiH ponovo krene putem NATO-a i EU. Žalosti nas što pojedine stranke i njihovi lideri iz grupacije narodnjačkih stranaka daju podršku Dodiku i priječe nametanje jedinstvenih sankcija EU.

Upravo u tom smjeru smo i održali raniji sastanak sa Izetbegovićem, od kojeg smo tražili da SDA kao članica Evropske narodne stranke utiče na to da narodne stranke Evrope, barem ako neće podržati našu borbu, ne stoje na putu sankcijama Dodiku i ne štite njega. Nažalost, iz vašeg pitanja i mog odgovora vidimo da razgovaramo o reakcijama na diplomatske aktivnosti opozicione stranke. Rekao sam već da nećemo stati, pogotovo nemamo pravo stati, kada smo svi svjesni fijaska koji je doživjela bh. diplomatija koja de facto ne postoji.

U skladu s pritiscima koji se vrše na SDA, ali podjednako i na druge partije u BiH, a koje su probosanskog građanskog uvjerenja možete li kazati, jer takve priče dolaze iz SDP-a, šta je to SDA dogovorila s HDZ-om? Znate li konkretno nešto o takvom prijedlogu? 

– Siguran sam da ste i vi imali priliku vidjeti tzv. mostarski sporazum SDA i HDZ. Dakle, tamo imamo jasno napisano šta su dogovorili HDZ i SDA od izbora u Mostaru do “legitimnog predstavljanja”. Nekoliko puta sam bio u prilici da mi se kaže od strane sugovornika iz međunarodne zajednice da postoji dogovor između Čovića i Izetbegovića, ali da Izetbegović realizaciju uslovljava našom podrškom.

Kad to spominjem, zbog istine uvijek naglasim, kako g. Izetbegović svaki put to negira. O tome šta je istina ne želim nagađati. Svi građani su kao i ja iz javnih istupa Dragana Čovića mogli čuti da je imao čvrsta obećanja SDA da će izaći u susret njegovim zahtjevima u vezi Izbornog zakona, koji su nama neprihvatljivi. Ono što želim jasno naglasiti mi u SDP nećemo se sigurno dovesti u situaciju da nas dovedu pred svršen čin kao za izbore u Mostaru kada smo, samo da bi osigurali građanima Mostara kakve takve izbore, pristali podržati jako loša rješenja u izbornom zakonu. Ako će pokušati da ponove neki sličan scenario, neka na SDP ne računaju.

Postoji li još uvijek zainteresiranost SDP-a za konkretnu saradnju sa DF-om i SDA (dokument koji je ranije izašao u javnost), prije svega DF-om, kao ideološki sličnoj partiji SDP-u. Šta je to toliko strašno što vas udaljava od te priče okrupnjavanja probosanske opcije s jednim ciljem – spas građanske BiH? 

– Nikada nije bila opcija da SDP sam potpiše bilo kakav dokument sa SDA i DF. Opcija je bila da razgovaram s našim partnerima s kojima smo vlast u tri kantona, te ostalim opozicionim strankama, da vidim njihovu spremnost na jedan takav korak.

Da se iskrenost ne isplati ponovno sam se uvjerio kada je njihov portal objavio dokument koji sam navodno dogovorio s njima. Ja sam već navikao na takva podmetanja, ali je ovo bila poruka mojim partnerima da ja njima iza leđa nešto dogovoram.

Ja tako ne funkcioniram, ne podmećem i ne varam. Ne vidim nikakav razlog da s njima kao dijelom vladajuće koalicije potpisujemo bilo kakav dokument. Jasno smo rekli svoje stavove i principe, potpisali kao opozicione stranke. Mi ćemo se tih principa držati čak i da ostanemo sami. Čujem kako su ti principi prihvatljivi i njima. Super, to je garancija da se ništa ne može izglasati bez nas.

Ne znam trebam li vas podsjećati da je SDA osigurala SNSD-u i HDZ-u apsolutnu kontrolu domova naroda, te dala u ruke alat za blokadu države i Federacije.

DF je tada izašao iz BH bloka i izabrao da kao dio “bošnjačke reprezentacije” zajedno sa SDA ide u vlast sa HDZ-om i SNSD-om. To je njihovo legitimno pravo s kojim se mi možemo slagati ili ne.

DF je pratio SDA u odluci da formiraju državnu vlast bez formiranja Vlade FBiH, iako je to bio jedan od principa u koje su se zajedno zaklinjali da će biti ispoštovan. I to je njihovo pravo, kao što su imali legalno pravo da u KS sruše vlast šestorke sa SDA, te da u TK formiraju Vladu sa SDA.

Mi nemamo problem sa tim što je DF za svog najtješnjeg partnera izabrao SDA i nema tu ništa strašno kako kažete. Štoviše, još jednom naglašavam, između Dragana Čovića i Željka Komšića, neupitno je da bih uvijek izabrao Komšića. Volio bih čuti da Željko Komšić kaže koga bi podržao između kandidata SDA i kandidata SDP-a.

Uvažavajući vaše napore da objasnite da ste opozicija, pitam Vas kako vam je sporazum sa SBB-om koji je vlast sedam godina prihvatljiv, a s drugima nije?

– Ne znam zašto bi iko pa i vi trebali uvažavati naše napore i zašto bi bilo kome trebali objašnjavati da smo opozicija. Pošto ste pitali odgovorit ću, uvažavajući vaše napore da objasnite kako ste neovisan portal. Naravno da smo opozicija na državnom i federalnom nivou, te u nekim kantonima, kao što je tačno da smo dio vlasti u nekim kantonima.

Ovdje govorimo o državnoj razini. SBB je iz te vlasti SDA, HDZ, SNSD i DF izašao. Meni je žao da je g. Radončić kao uvjerljivo najaktivniji ministar napustio Vijeće ministara. Ipak, tim činom su se jasno distancirali od većine na državnoj razini.

Popuštanjem Čoviću pri formiranju državne vlasti 2018. godine, kao i pri formiranju Vlade FBiH 2014. godine, SDA i DF su omogućili HDZ-u ostvarenje svih ciljeva i najveću moć od rata.

Nakon toga, prirodno HDZ nije imao interes da mijenja Vladu FBiH za novu u kojoj bi imao manji udio u vlasti. Pa ne mislite valjda da bi mi sada nekim sporazumom sa SDA trebali amnestirati od odgovornosti premijera Novalića i njegovu Vladu za sve što su uradili ili Vijeće ministara zato što ništa ne rade. Naravno da to ne dolazi u obzir. Mi u SDP jesmo i bit ćemo opozicija kriminalnoj i korumpiranoj vlasti, na svim nivoima bez obzira ko je dio te vlasti. Nikada nećemo biti opozicija državi i njenim građanima, što svojim aktivnostima, o kojima smo pričali na početku intervjua, jasno pokazujemo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *