SAVJETI Vakcinacija i distanca štite vas od korone

Published On 10. December 2021. | By saliha | Magazin

Kada ste na okupu s porodicom i prijateljima, dobro je druženja imati na otvorenom ili u dobro provjetrenom prostoru

Nova varijanta koronavirusa predstavlja prijetnju te je zbog toga važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se zaštitili. Evo što kažu stručnjaci, što je najbolje raditi kako biste zaštitili sebe ali i druge.

Smanjiti rizik

Vakcinacija – Dokazano je da vakcinacija sprečava zarazu, a kada se dogodi ponovni proboj infekcije, vakcina sprečava teže oblike bolesti. Dr. Suman Radakrišna (Radhakrishna), direktor centra za infektivne bolesti u Kaliforniji kaže kako su antitijela koja nastaju kao posljedica vakcinacije pomoć koja služi da bi se izbjegao teži oblik infekcije.

Distancirajte se – Stručnjaci pojašnjava je kako socijalna distanca može biti teška, ali barem dva metra bi trebala biti dovoljna kako biste se zaštitili. Kada ste na okupu s porodicom i prijateljima, dobro je druženja imati na otvorenom ili u dobro provjetrenom prostoru.

Maska i pranje ruku – Stručnjaci dodaju kako se radi o respiratornoj bolesti pa je potrebno koristiti metode koje će vam pomoći da smanjite rizik od zaraze, a redovno pranje ruku i nošenje maski je upravo dobar alat za ovu primjenu.

Kada ljekaru

Ne putujte – Iako je privlačna pomisao da ćete otputovati negdje za blagdane, savjet je stručnjaka da to ne činite, a tako ćete spriječiti infekciju, posebno ako planirate putovati u mjesta koja nisu toliko sigurna. Ako baš morate putovati, pazite na simptome i ako ih primjetite put odgodite te se javite ljekaru.

Provodite vrijeme na zraku

Stručnjaci ističu oprez kod okupljanja u zatvorenim prostorima, pa je svakako pametnije da što više vremena provodite na zraku, posebno ako ne planirate nositi masku. Masku nosite kada ste u kontaktu s osobama koje ne žive s vama, distancirajte se kada je moguće. Ako niste dobro, i niste sigurni jesu li u pitanju simptomi alergije ili COVID-19, ostanite kući dok ne dobijete rezultate testova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *