9.JANUAR Tužilaštvo BiH i dalje ignoriše neizvršavanje odluka Ustavnog suda

Published On 9. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

Datum obilježavanja Dana RS – 9. januar još 2015. godine proglašen je neustavnim. Od tada do danas Tužilaštvo BiH nije smoglo snage niti je pokazalo volju da procesuira one koji besramno i dalje obilježavaju ovaj neustavni dan.

Krivičnim zakonom BiH neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava tretira se kao krivično djelo.

U članu 239.  stoji:

-Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo BiH koje je nadležno za vođenje istrage pravdali su se da nisu od Ustavnog suda BiH dobili rješenje kojim se konstatuje neizvršenje odluke Ustavnog suda, kao i identifikaciju pojedinaca koji odluku ne sprovode.

Odluka je donesena 26. novembra 2015. godine, rok od šest mjeseci je istekao 26. maja 2016. godine.

Uz Tužilaštvo BiH svakako bi i Vijeće za implementaciju mira (PIC) i OHR trebali reagirati na političkom nivou zbog neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio svojom konačnom odlukom da 9. januar ne može biti dan entiteta RS, te organiziranje proslave, uprkos odluci Ustavnog suda, predstavlja krivično djelo. Član 239. Krivičnog zakona BiH jasno propisuje da odbijanje odluka Ustavnog suda BiH i sprečavanje njihovog izvršenja predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora”, naveli su nedavno u saopćenju iz SDA.

Ali Tužilaštvo BiH svojim nečinjenjem pokazuje da su funkcioneri SNSD-a zaštićeni.

I Institut za istraživanje genocida Kanada traži konkretno očitovanje glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno i antidržavno obilježavanje dana entiteta Republika Srpska.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *