Podvala i mantra ‘jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda’

Published On 10. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – „Jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda“ mantra je koju već duže vrijeme zvanični Zagreb pokušava podvaliti politici Evropske unije kao svojevrstan model opstanka Bosne i Hercegovine utemeljen na ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. 

Jedina država unutar Evropske unije koja je do sada koristila tu formulaciju, a iza koje se krije pokušaj legitimiziranja podjele BiH na tri dijela, Orbanova je Mađarska. 

Mantra o „svetom trojstvu“ naroda u Bosni i Hercegovini ne samo da je opasna, neustavna i diskriminirajuća, ona je u svakom svom smislu i dijelu, suprotna osnovnim evropskim principima i njeno zastupanje bi moralo naići na svaku osudu Brisela, institucija Evropske unije i svih država članica.

Na stranu činjenica da je Ustavni sud BiH utvrdio da su zajedno sa Bošnjacima, Srbima i Hrvatima i svi ostali građani BiH konstitutivni na cijeloj teritoriji – ovaj pokušaj Hrvatske, pa i Mađarske u posljednje vrijeme, da isposluju promjene propisa u BiH koje bi pripadnicima tri naroda dali veća prava u odnosu na one koji nisu pripadnici ta tri naroda, brutalni je udar na demokratiju, evropske vrijednosti i zakonsko uvođenje diskriminacije Roma, Jevreja, i svih građana koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Mantrom, koja lahko ulazi u uho i koja je marketinški trik, zvanični Zagreb podržava, afirmiše i zastupa načela protivna evropskoj agendi, Ustavu BiH, presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali i zdravom razumu.

Ukoliko se uz ustavne kategorije o jednoj državi i dva entiteta, prihvati i neustavna kategorija „tri konstitutivna naroda“, time će se osigurati osnov za trojnu podjelu, ne samo vlasti, nego i teritorije, što je očiti cilj politike koja se lažno predstavlja kao evropska.

Činjenica da zvanični Zagreb u ovoj apsolutno antievropskoj agendi prati Orbanova Mađarska, koja je već okarakterizirana kao antievropska, nedemokratska, populistička i ksenofobična, najbolji je pokazatelj koliko je Hrvatska, očito pod utjecajem korumpirane politike bosanskih Hrvata, zastranila sa evropskog puta.

Umjesto da kao država Evropske unije podržava jednakost, demokratiju, puna prava svih građana, nediskriminaciju, Hrvatska je uhvaćena u mrežu nezajažljivih apetita pojedinaca koji vode najveću stranku bosanskih Hrvata koji koriste Hrvatsku i njenu poziciju u EU, kako bi sebi osigurali samo nekoliko fotelja više.

(A.Č.Z.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *