Bećirović Dodiku: Poštivanje Ustava BiH znači da si opredijeljen za nezavisnost i suverenitet BiH

Published On 11. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – “Ja se borim za poštivanje Ustava BiH i onoga što je potpisano u Dejtonu“, ponovio je danas još jednom ovu očiglednu neistinu Milorad Dodik, naveo je potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović te dalje obrazložio:

“Milorade, vrijeme je da se prestaneš blamirati i da pogledaš istini u oči. Vrijeme je da politički progledaš i da naučiš šta je izvorni i suštinski dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Zato te podsjećam na temeljnu ustavnu obavezu koja glasi:

„Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom“.

Milorade, dozovi se pameti i prestani vući sve ljude u kolektivnu nesreću. Počni čitati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH a ne samo sabrana djela propalih velikosrpskih ideologa čija je ideologija unesrećila čitave generacije. Posebno nauči i šta znači riječ „opredijeljen“. „Opredijeljen“ znači odlučiti se za koga ili za što, prikloniti se čemu, izabrati između dviju ili više mogućnosti. Još preciznije, Milorade, to znači da si prema Ustavu BiH dužan da se odlučiš za državu Bosnu i Hercegovinu, da se prikloniš državi Bosni i Hercegovini i da si između dviju ili više mogućnosti opredijeljen za državu Bosnu i Hercegovinu. Milorade, upravo zbog tebe i takvih kao što si ti i postoji u Ustavu BiH riječ „opredijeljen“ i kristalno jasno objašnjenje te riječi.

Milorade, kao što vidiš, u tekstu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma nema nijednog slova o opredjeljenju za rušenje države Bosne i Hercegovine, separtizam i iredentizam. Zato, Milorade, ili ćeš biti opredijeljen za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom ili ćeš definitivno postati antidejtonski i antiustavni odmetnik koji se bori protiv međunarodnog i domaćeg prava. Milorade, pamet u glavu, nema treće opcije”, naveo je Bećirović.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *