Privesti odgovorne: Amerikanci traže istragu zbog veličanja ratnih zločinaca i zastrašivanja povratnika u RS

Published On 12. January 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Sjedinjene Američke Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje prema kojima su ceremonije koje je Republika Srpska održala prošlog vikenda (neustavni dan RS, 9. januar, op. a.) veličale ratne zločince i zastrašivale povratnike u gradove iz kojih je protjerano nesrpsko stanovništvo.

“Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u saopćenju, prenosi Reuters.

Dodik na vrhu

Član Predsjedništva BiH i predsjednik vladajuće stranke u RS, SNDS-a, Milorad Dodik, koji je pojačao secesionističku retoriku, predsjedavao je 9. januara proslavom dana kada su bosanski Srbi proglasili nezavisnost 1992. godine, što je izazvalo rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi, prenosi isti izvor.

“Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvješća o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda”, dodao je glasnogovornik.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *